Prvi gej Srbin koji je sklopio brak u Hrvatskoj: Zagreb otvoreniji od Beograda

Ivan i njegov partner bili su prvi istopolni par koji je stao na ludi kamen, a Ivan je ujedno i prvi Srbin homoseksualac koji je sklopio brak u Hrvatskoj.

Izvor: Danas

Četvrtak, 23.05.2019.

17:26

Prvi gej Srbin koji je sklopio brak u Hrvatskoj: Zagreb otvoreniji od Beograda
Foto: EPA/ANTONIO BAT

Dok čeka hrvatsko državljanstvo, nastavlja da se bori za LGBT prava, za bolju i moderniju Hrvatsku, ali i planira ozbiljnije da se posveti političkoj karijeri.

Uveliko smo zakoračili u 2019. godinu, a Ivan je za ovo vreme koje živi u Zagrebu uradio veoma značajne stvari – pomogao je u izmeni Pravilnika o darivanju krvi, preveo je na srpski prvu hrvatsku slikovnicu o istopolnim parovima s decom pod nazivom „Moja dugina obitelj“, volontirao je na Golom otoku i Pakracu, osnovao Evropsku civilnu inicijativu Zagreb, kroz koju redovno prati sprovođenje organskih zakona koji se tiču prava gej osoba, reproduktivnih prava žena, ali i prava nacionalnih manjina, reaguje na govor mržnje…

Ivan za Danas ističe da u Zagrebu ima kvalitetan život, te dodaje da postoje određene razlike u srpskom i hrvatskom glavnom gradu, pre svega kada je reč o standardu i kulturi življenja. „Beograd mi se, posle više godina života ovde, čini haotičnijim i kao da Beograđani nikada ne spavaju. Zagreb je, po mom iskustvu, mirniji i otvoreniji za gej osobe, što je verovatno posledica i velikog broja turista koji pasivno vrše senzibilizaciju građana“, kaže Ivan za Danas.

Na pitanje koliko je zapravo lakši život LGBT osoba u Hrvatskoj u odnosu na Srbiju, Ivan kaže da se u Hrvatskoj oseća sigurnije nego u svojoj zemlji.

"Žao mi je što je to tako. Mislim da su građani Srbije društveno manje osvešćeni i da su na svojesvrstan način zapeli u tranziciji. U Zagrebu, ali i drugim gradovima u Hrvatskoj, svake godine se održavaju Prajdovi s minimalno obezbeđenja i sa čitavim familijama u šetnji. Ovde dobro rade i institucije koje štite ustavna načela jednakosti svih građana. Posebno bih istakao rad pravobraniteljice za ravnopravnost polova Višnje Ljubičić, sa kojom imam izuzetnu saradnju", kaže Ivan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: