Operacija "zvezdano nebo", DB, nestale bebe i Kruševac

Beograd -- Grad oko koga se plete najviše sumnji da je sredinom sedamdesetih do polovine osamdesetih bio u središtu otmica novorođenčadi je Kruševac.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Ian Hitchcock/Stringer/Getty images/Ilustracija
Ian Hitchcock/Stringer/Getty images/Ilustracija

Ovu tezu zastupa deo roditelja koji sumnjaju da su im bebe ukradene po rođenju i pod čudnim okolnostima, do danas nerasvetljenim, date na usvojenje, pišu Novosti.

Udruženju "Za istinu i pravdu o bebama" jedna majka iz Kanade svedočila je, tako, da je na poslednjem spratu porodilišta u ovom gradu, pre četiri decenije redovno boravila nepoznata Nemica, za koju se sumnjalo da je zadužena za "selekciju" beba koje će ići u inostranstvo.

I danas postoji nekoliko sačuvanih obdukcionih nalaza navodno umrlih beba na kojima kao dijagnoza na engleskom piše "zvezdano nebo". Faksimile tih dokumenata objavio je novinar "Novosti" Miša Ristović, koji je u međuvremenu preminuo, u knjizi "Rođeni da nestanu", a "Novosti" su objavile priču jedne takve porodice 2004. godine

Jedan od dečaka rođenih, prema papirima, u ovoj bolnici 1981. godine sumnja da je i sam bio žrtva krađe. Odnosno, da je njegovim biološkim roditeljima rečeno da je mrtav, a da su zatim urađeni fiktivni papiri sa izmišljenim imenom majke. Za pomoć se obratio Vladinoj komisiji za nestale bebe i Udruženju "Za istinu i pravdu o bebama", pokušavajući da otkrije identitet roditelja.

U papirima je upisano ime žene iz sela blizu Aleksinca, a usvojenje je urađeno preko tamošnjeg centra za socijalni rad. Istraga Komisije i Udruženja pokazala je da dosijea o usvojenju dečaka - nema.

Za Novosti je potvrđeno da dosijei u periodu od 1976. do 1985. fizički ne postoje, kao i da nigde nema ukupno 29 predmeta. Posebna pažnja sada je posvećena slučaju usvojenika zbog kog je cela priča i počela da se odmotava.

"Uz podatke koje smo imali o biološkoj majci, kontaktirali smo sa matičnom službom iz sela i Opštinom Aleksinac, ali tamo nema upisa rođenja pod njenim imenom i prezimenom. Kontaktirali smo i sa policijskom stanicom, da vidimo da li je moguće pratiti kretanje te osobe, međutim pošto nemamo ime njenog oca, datum rođenja, ni matični broj, ostali smo bez rezultata. Isto se desilo i u osnovnoj školi", kažu za Novosti u aleksinačkom centru.

Ceo predmet Radiša Pavlović, član vladine komisije i predsednik Udruženja, predao je načelniku kruševačke policije, a dalji potezi očekuju se od tamošnjeg tužilaštva. "U slučaju ovog usvojenika postoje ozbiljne indicije da su uključeni ne samo tadašnji lokalni funkcioneri, već i ljudi iz Državne bezbednosti", kaže Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 94 idi na stranu