Stigao izveštaj o Kosovu

U Skupštinu Srbije je stigao izveštaj Kancelarije za KiM o dijalogu Beograda i Prištine od 2013. godine, koji će se razmatrati na sednici parlamenta.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos/Leonid_Andronov
Foto: Depositphotos/Leonid_Andronov

Izveštaj ima oko osamdeset strana i u njemu je između ostalog navedeno da je Srbija odabirom mirnog principa za aktivno i posvećeno angažovanje u pregovorima napravila "svojevrsno strateško iznenađenje".

Navodi se da je dijalog u svakom smislu radio za interese srpske strane, koja je u periodu pregovora uspela da očuva mir na Kosovu i šire.

Ističe se i da je angažovanje Srbije u dijalogu uspelo da "delimičmo amortizuje beskompromisan stav podržavalaca takozvane nezavisnosti Kosova i da oni više ne smatraju da je kosovska nezavisnost naprosto završena stvar".

U izveštaju je ocenjeno i da je Srbija uspela da u potpunosti zaštiti svoje interese u pokrajini i u kontekstu evropskih intergacija "bez davanja sustinskih ustupaka".

"Uprkos kritikama vezanim za navodnu predaju srpskih interesa na severu Kosova, na tom prostoru Srbi trenutno dominiraju svim političkim, policijskim i pravosudnim institucijama i ta njihova dominacija je priznata i od Prištine i međunarodnog faktora", piše u Izveštaju.

Od 2013. godine bilo je ukupno 188 sastanaka, od kojih je 24 na visokom političkom nivou, a sporzuma i dogovora potpisanih na političkom, tehničkom, i ekspertskom nivou ukupno 45, navodi se u Izveštaju.

strana 1 od 159 idi na stranu