Vučić: Bilo bi lako da kritikujem Šredera; Šreder: Odluka o bombardovanju SRJ veoma emotivna

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvuje u Beogradu prestižnoj WORLD.MINDS konferenciji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Konferencija okuplja vodeće svetske inovatore, naučnike, biznis-lidere i umetnike, koji na inspirativan način predstavljaju ideje novog doba.

U toku je razgovor Vučića i bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera o geopolitičkim pitanjima i bombardovanju Srbije.

Vučić je na pitanje direktora Ringijera Marka Valdera kakva su njegova sećanja na period bombardovanja, rekao da je to svakako bila loša odluka i poručio da moramo da oprostimo, ali da ne možemo da zaboravimo.

"Bilo bi lako da kritikujem Šredera i da kažem da je to bila loša odluka. Mnogo civila je poginulo u NATO bombardovanju, nedužnih ljudi. Moramo da oprostimo, ne možemo da zaboravimo, ali moramo da nastavimo. Moramo da kreiramo ekonomski uspešnu zemlju. Želimo svi da vidimo napredak, a i vi, Mark, znate da brojke pokazuju da ekonomski odlično napredujemo", kazao je srpski predsednik, prenosi Blic.

Na pitanje za bivšeg nemačkog kancelara šta ih je navelo na tu akciju NATO bombardovanja protiv Srbije, od koje je prošlo 20 godina, Šreder je rekao da je to bilo vrlo emotivna odluka.

"Prvo je bila doneta odluka povodom Iraka, morali smo da odlučimo da li učestvovati, ili ne. Druga teška odluka je bila to što smo morali da se prihvatimo intervencije u Avganistanu. Zajedno sa NATO partnerima smo morali da odlucimo o napadu na Srbiju. To je bila veoma emotivna odluka, ali morali smo da odlučimo da učestvujemo u bombardovanju nakon razmatranja cele situacije na Kosovu", rekao je Šreder.

Dobeli je najavljujući ovaj razgovor rekao da učestvuju "tri geopolitička mastermajnda" - Vučić, Šreder i direktor Ringijera Mark Valder.

Organizator konferencije WORLD MINDS je rekao da ne treba zaboraviti da su pre 20 godina Beograd i Srbija bombardovani i da je to imalo veliki uticaj na zemlju.

Takođe, zemlja se nalazi između Istoka i Zapada i da je zato jako teško njom upravljati, dodao je on.

"Ali, srpska vlada je stupila u kontakt sa nama i mi smo se zaljubili u Srbiju i Beograd", rekao je Dobeli najavljujući razgovor o geopolitici, uz jedan zabavan klip.

Inače, zvanični program je počeo emitovanjem kratkog animiranog filma Ma'agalim, nakon čega je osnivač organizacije "World minds" Dobeli pozdravio publiku na srpskom.

Zahvalio je na gostoprimstvu, uz opasku da je "toliko srpskog naučio za sada", i zaslužio aplauz prisutnih.

strana 1 od 159 idi na stranu