Putinova "peta kolona" ruši EU Merkelove i Makrona?

U jeku približavanja izbora za Evropski parlament, sve oči uprte su ne u Brisel već u Moskvu. Hoće li Putin uspeti da “razbije jaku Evropu Merkelove i Makrona”?

Izvor: euractiv.jutarnji.hr

Sreda, 22.05.2019.

13:53

Putinova
Sean Gallup/Staff/Getty images

Kako piše portal Euractiv.jutarnji.hr, još pre desetak dana za ruskog predsednika sve je bilo bezbrižno i činilo se da će on, iako ne učestvuje na tim izborima, iz njih izvući najveću korist.

Naime, već duže vreme ultradesničarske stranke u Evropi, koje mnogi nazivaju Putinovom petom kolonom, jačaju. Po anketama prediviđa im se i treće mesto na predstojećim izborima za EP.

Radi se o ultradesničarskim strankama u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Mađarskoj… Odnosno, radi se o strankama čiji su lideri Marin le Pen, Mateo Salvini, Viktor Orban.

Moskva već dugo koketira s tim strankama, finansira njihovu delatnost, te ih i medijski podržava. Upravo te stranke istupaju protiv sankcija Rusiji zbog Ukrajine, a mnogi njihovi predstavnici posetili su Krim dajući time legitimitet ruskoj aneksiji tog ukrajinskog poluostrva, dok su u parlamentu EU osnivali frakcije "prijatelja Rusije", piše hrvatski portal i dodaje da su Štrahe, Le Penova, Salvini i Orban rado viđeni gosti u Moskvi.

Pošto je Rusija u izolaciji, navodi se dalje u tekstu, odgovaraju joj problemi i raskoli unutar EU, pa je Moskva našla "saveznike" upravo u tim suverenističkim ultradesnim strankama.

A osim toga, piše Euraktiv.jutarnji.hr, Putin nije ni škrt. Poznato je da je finansirao i Marine le Pen, a usluge njegovog oligarha Konstantina Malofejeva koriste i drugi: finansirana su putovanja i boravci i članova nemačke partije AfD, Štrahea i predstavnika Salvijineve Lige po Rusiji.

Kremlj sigurno neće propustiti da one koji im se sami nude ne iskoristi u podrivanju vizije jake Evrope Merkelove i Makrona, koja bi čak preuzela i primat od SAD kao predvodnika "slobodnog sveta".

Vidiljivo je već odavno da mnoge od stranaka “Putinove pete kolone” odavno više ne traže svoje bregzite nego sada redefinisanje EU, odnosno nude promenu EU iznutra u neku "Evropu nacija".

Ali Putinov plan mogu pokvariti dve stvari: Jedna je skandal i pad austrijske vlade u kojoj je bio i Štrahe. Procena je da bi deo “desničara” mogao da napusti tu opciju na glasačkom listiću.

Druga opasnost je što bi ovi izbori mogli biti i kulminacija "sukoba na desnici", jer u odnosu prema Putinu nisu svi ultarkonzervativci isti. To je velika smetnja njihovoj saradnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: