Žao nam je, Hrvati, Srbi su taj dron nabavili još 2005.

Novi bespilotni sistem "orbiter 3" koji će hrvatska vojska koristiti za potrebe Ministarstva odbrane i Ministarstva poljoprivrede, Srbija nabavila još 2005.

Izvor: B92

Sreda, 22.05.2019.

08:57

Žao nam je, Hrvati, Srbi su taj dron nabavili još 2005.
Alan Crowhurst/Stringer/Getty images/Ilustracija

Tako piše sajt Morski, a prenosi agencija Tanjug.

U hrvatskom Ministarstvu odbrane naveli su da će dron "orbiter 3", težak 30 kilograma koristiti za rano otkrivanje požara, nadzor plovnih i drumskih puteva, podršku u kriznim situacijama i za nadzor državne granice.

Domet drona je 150 kilometara, lansira se sa rampi koje se vuku na prikolicama, a jedna od karakteristika mu je i to što može da bude u vazduhu sedam sati i to što prilikom spuštanja izbacuje padobran.

Kako se navodi, dron ima raspon krila 4,4 metra, dužinu 1,9 metara, a visok je pola metra i može da leti brzinom od 130 kilometara na sat.

Kako sajt navodi, dron je prvi put predstavljen javnosti na sajmu u Parizu 2005. godine, a vojska Srbije je odmah nabavila deset orbitera, zbog čega je u Izrael poslala grupu vojnih operatera zbog obuke o upravljanju ovim bespilotnim letelicama.

Osim Srbije i Izraela, letelice iz sistema Orbiter koriste još i Azerbejdžan, Finska, Irska, Meksiko, Peru, Poljska i Uganda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: