"Mislim da nema napretka u pogledu pomirenja, postoji rizik za društvo"

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc izjavio je da je izveštaj o saradnji zemalja regiona sa Hagom negativan.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA/ROBIN UTRECHT
Foto: EPA/ROBIN UTRECHT

Kako je naveo, situacija se pogoršava, ali je dodao da je umereni optimista, jer smatra da ima prostora za unapređenje.

Bramerc boravi u trodnevnoj poseti Beogradu u koju je došao neposredno nakon što je poslao šestomesečni izveštaj o saradnji zemalja regiona sa Tribunalom u Hagu, koji će pred Savetom bezbednosti UN obrazlagati sredinom jula.

Bramerc je za N1 rekao da napredak vidi u osnaživanju i povećanju broja tužilaca koji se bave ratnim zločinima, ali da mu smetaju premali otklon od prošlosti i državno veličanje ratnih zločinaca u svim zemljama regiona.

Bramerc upozorava da postoji rizik za budućnost regiona.

"Mislim da nema napretka u pogledu pomirenja. Kada sam bio u Sarajevu, video sam da koriste tri različita udžbenika iz istorije, u zavisnosti da li je u školi više Srba, Hrvata ili Bošnjaka. Ako nema zajedničkog razumevanja prošlosti i postoji odbijanje da se zajedno sagleda prošlost, kako možete da se složite oko zajedničke budućnosti? Postoji rizik za društvo", upozorio je on.

Bramerc je dodao i da misli da sadašnja generacija političara, među kojima su mnogi iskusili rat, ostavlja teret novoj generaciji jer ne govore istinu o dešavanjima iz prošlosti.

"To je opasno i to se mora rešiti", rekao je Bramerc.

strana 1 od 159 idi na stranu