NATO o BiH: Nikoga ne prisiljavamo na saradnju

Sarajevo -- NATO u potpunosti poštuje suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine i nikoga ne prisiljava na saradnju, saopšteno je iz sedišta NATO saveza u Briselu.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/TOMS KALNINS
EPA-EFE/TOMS KALNINS

"Naši partnerski programi prilagođeni su potrebama i zahtevim svakog pojedinačnog portala", rečeno je u NATO za portal "Klix.ba".

U sedištu NATO takođe je rečeno da je BiH još 2009. i 2010. godine trazila uključenje u Akcioni plan za člansto (MAP), a da su ministri spoljnih poslova članica NATO taj zahtev prihvatili.

Međutim, BiH je tada uskraćena za, kako se navodi, praktični alat za MAP, odnosno Godišnji nacionalni program (ANP).

Fena piše da je BiH provela nekoliko godina radeći na popisu vojne imovine i uknjižavanju, što je bio uslov za nastavak saradnje.

"Na sastanku u Talinu ministri su uskratili praktičnu alatku, ANP za BiH, kojim se upravlja MAP-om.

U cilju jačanja podrške BiH, ministri NATO-a su izrazili spremnost da prihvate podnošenje prvog ANP u decembru 2018. godine.

ANP predstavlja dokument razvijen u nacionalnom vlasništvu, koji omogucahava podršku NATO-a reformama na poljima kao što su odbrambene sposobnosti, regionalna bezbednost, spremnost i odgovor na prirodne katastrofe i interoperativnost oružanih snaga.

Sada je na BiH da odluči da li će da prihvati ovu ponudu i dostavi ANP", saopšteno je iz NATO.

Iz Saveza naglašavaju da MAP ne pretpostavlja nikakvu odluku o budućem članstvu.

"Što se tiče svih odluka, NATO donosi sve odluke o novim članovima na osnovu konsenzusa. MAP pruža fokusiran i iskren mehanizam povratnih informacija o napretku zemalja kandidata u njihovim programima", navodi se u odgovoru NATO portalu "Klix.ba".

Kako navodi Fena, pored ANP, pominje se i IPAP program, koji označava pojedinačnu i prilagođenu saradnju određene zemlje sa NATO savezom.

Agencija podseća da se i SNSN i predsednik te stranke Milorad Dodik zalažu da BiH po uzoru na Srbiju sarađuje u okviru IPAP-a sa NATO.

To je, kako se navodi, teško očekivati kada je reč o probosanskim strankama, pre svega bošnjačkim političkim predstavnicima, koji su do sada kao krajnji cilj isticali punopravno članstvo u NATO savezu.

Iz NATO navode da je IPAP otvoren za zemlje koje imaju političku volju i sposobnost da prodube svoje odnose sa NATO, bez navedenog cilja da postanu članice Saveza.

strana 1 od 133 idi na stranu