Han: S. Makedonija uskoro dobija datum pregovora sa EU

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han očekuje da će Severna Makedonija uskoro dobiti datum za pregovore sa Evropskom unijom.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.05.2019.

11:00

Han: S. Makedonija uskoro dobija datum pregovora sa EU
Foto: EPA-EFE / KOCA SULEJMANOVIC

Kako je kazao, do kraja godine očekuje da budu otvorena i prva poglavlja, prenosi TV Telma.

„Naporno radimo da ubedimo partnere Unije, koji se još dvoume, da nam daju zeleno svetlo za početak pregovora. Ja sam ubeđen da će se to dogoditi pre početka leta i nakon toga odmah ćemo započeti pripreme za otvaranje prvih poglavlja do kraja godine“, istakao je Han.

Kako je naveo, prema novoj metodologiji Evropske unije, započeće se sa poglavljima 23. i 24. koje su posvećene pitanjima vladavine prava.

„Pregovore ćemo započeti sa otvaranjem poglavlja 23. i 24., te nakon nekoliko godina ćemo okončati pregovore sa istim poglavljima, a sve ostalo će biti u okviru tog vremenskog perioda“, izjavio je Han.

Tokom susreta sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim u Beču, Han je pohvalio biznis klimu u Severnoj Makedoniji, pozvao austrijske biznismene da investiraju, i naglasio da su predsednički izbori potvrdili stabilnost te zemlje.

I ambasador EU u Skoplju Semujel Žbogar juče izrazio svoje ubeđenje da će izveštaj Evropske komisije, koji će biti objavljen sledeće nedelje, preporučiti otvaranje pregovora Evropske unije sa Severnom Makedonijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: