Mijatovićeva prozvala Mađarsku da se pozabavi pitanjima kršenja ljudskih prava

Budimpešta -- Mađarska treba hitno da se pozabavi kršenjima ljudskih prava, navodi se u izveštaju koji je objavila komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/ZOLTAN MATHE
Foto: EPA-EFE/ZOLTAN MATHE

U izveštaju piše da Mađarska treba da se pozabavi pitanjima kao što su pritvor za tražioce azila i zastrašivanje građanskih grupa.

Mijatovićeva, koja je u februaru posetila Mađarsku, takođe je utvrdila da se Mađarska povlači u rodnoj ravnopravnosti, s tim da nekoliko žena u politici u Mađarskoj i dalje ne žele da ratifikuju Istanbulsku konvenciju o borbi protiv nasilja nad ženama, preneo je AP.

Kršenje ljudskih prava u Mađarskoj negativno utiče na celokupni sistem zaštite i vladavinu prava, navela je Mijatovićeva u izveštaju.

Time se Mađarska mora hitno pozabaviti, poručila je.

U obimnom odgovoru na izveštaj, mađarska vlada je odbacila kritike u svakoj oblasti, navodeći da je na primer, apsolutno opravdano održavanje kriznih mera vezanih za masovnu imigraciju, jer iako jedva da poneki migrant sada dolazi u Mađarsku, ima ih mnogo u okolnim zemljama, uključujući Srbijiu i Severnu Makedoniju.

Što se tiče tražilaca azila, Mijatovićeva se usprotivila njihovom zadržavanju u tranzitnim zonama na granici i rekla da Mađarska treba da ukine zakonske amandmane koji praktično onemogućavaju tražiocima azila koji dolaze iz Srbije, a koju Mađarska smatra bezbednom zemljom za izbeglice, da dobiju zaštitu u Mađarskoj.

U izveštaju je, takođe, kritikovana ključna uloga ministra pravde u imenovanju sudija za novi sistem upravnih sudova koji će se baviti slučajevima koji uključuju vladu i državne organe, kao što su porezi i ugovori o javnim nabavkama.

Mijatovićeva je naglasila da, iako vlada želi da osnaži žene kroz učešće na tržištu rada, novi plan za zaštitu porodice u Mađarskoj se fokusira na žene kao majke.

U izveštaju je izražena zabrinutost zbog zakonodavstva koje ograničava aktivnosti građanskih grupa.

strana 1 od 19 idi na stranu