Biće leta, ne brinite: Čeka nas 30 do 40 tropskih dana VIDEO

Beograd -- Pomoćnik direktora RHMZ Goran Mihajlović kaže za TV Prvu da ovakav maj nije ništa neuobičajeno za naše prostore.

Izvor: B92, prva
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/nejron
Ilustracija: Depositphotos/nejron

Prema njegovim rečima, apsolutna zaštita od grada ne postoji, raketa ima dovoljno. "U ovu sezonu ušli smo sa 14.000 raketa, a u nedelju je ispaljeno 829 protivgradnih raketa na teritoriji cele Srbije", kaže Mihajlović.

Na pitanje da prokomentariše kritike upućene RHMZ-u na društvenim mrežama, da nisu na vreme ispaljivali protivgradne rakete, Mihajlović ističe da nema mesta takvim ocenama, jer su procedure za ispaljivanje tih raketa vrlo rigorozne i one se veoma poštuju.

Na olujno-grmljavinske oblake može uspešno da se deluje samo tako da se oni smanje, kaže on i konstatuje da bi šteta bila mnogo veća da se nije reagovalo raketama.

Takođe, prema rečima Mihajlovića, poenta delovanja na takve oblake je da se zna kada i u koji deo oblaka se ubacuju rakete.

Na pitanje kakvo nas leto očekuje, kada nas u narednih mesec dana očekuje "red kiše, red sunca, red grmljavine", pomoćnik direktora RHMZ-a kaže da nas već sad za vikend očekuje kraća stabilizacija vremena. Ipak, već od sledeće sedmice očekuje nas promenljivo vreme, s pojavom kraćih pljuskova i grmljavina.

Za početak juna očekuje se takođe kraća stabilizacija vremena, kada bi trebalo da bude i do 30 stepeni. Ipak, jun će imati i svojih kišnih dana, kaže Mihajlović. Na pitanje kakvi će onda biti jul i avgust, on kaže da će, prema prognozama RHMZ-a, ta dva meseca biti uobičajeno topla, a očekuje nas i 30 do 40 tropskih dana.

strana 1 od 129 idi na stranu