"Iako novinarstvo nije zločin, više od 300 novinara je u zatvorima"

Beograd -- Ambasadori Velike Britanije i Kanade u autorskom tekstu za "Blic" pod nazivom "Zajedno za slobodne medije" ocenjuju da je "2018. bila najteža za novinarstvo"

Izvor: Tanjug
Podeli
Drew Angerer/Staff/Getty images/Ilustracija
Drew Angerer/Staff/Getty images/Ilustracija

Denis Kif i Kati Čaba navode da je u 2018. "u svetu ubijeno najmanje 99 novinara i medijskih radnika" i da "iako novinarstvo nije zločin, više od 300 novinara i medijskih radnika trenutno boravi u zatvorima širom sveta, samo zbog toga što su savesno obavljali svoj posao".

"Prema podacima međunarodnih medijskih udruženja, devet od 10 krivičnih dela čije su žrtve novinari nikada ne bude do kraja istraženo i sudski procesuirano. Slika je još mračnija ako znamo da svega 13 odsto svetske populacije živi u društvima u kojima su mediji slobodni. A sloboda izražavanja je temelj svih prava koja imamo kao ljudska bića i slobodni mediji su krvotok demokratije", pišu ambasadori.

Oni navode da "kredibilne analize pokazuju da države s najslobodnijim medijima najčešće imaju i najniži nivo koruopcije i najviši nivo bogatstva", ocenjujući da je "utoliko čudnije što u većini država sveta medijskih sloboda nema ili su pod stalnim pritiskom i u opasnosti".

"Ovaj poslednji argument je podstakao Kanadu i Ujedinjeno Kraljevstvo da zajedno stanu u odbranu medijskih sloboda. Ove godine ćemo u julu, u Londonu, biti domaćini prve globalne ministarske konferencije o slobodi medija. Amal Kluni je imenovana za specijalnu izaslanicu i ona će iskoristiti svoj autoritet, znanje i iskustvo da zajedno s drugim svetskim stručnjacima razvije nove modele za ojačavanje pravne zaštite novinara i medija", navode Kif i Čaba i najavljuju saradnju sa Uneskom, OEBS-om...

Oni dalje pišu da će "na londonskoj konferenciji biti reči i o planskom širenju lažnih vesti, odnosno pokušajima nekih aktera da se istina relativizuje, činjenice izlome i ljudi dovedu u stanje konfuzije".

"Smatramo da su najbolja odbrana protiv laži i manipulacije upravo slobodni, nezavisni, pouzdani medijski izvori", ocenili su Kif i Čaba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu