Italija iskreno podržava reforme i evropski put Srbije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Italije Karlo Lo Kašo razgovarali su o nastavku evropskih integracija Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

Oni su razgovarali i o saradnji dve države u tom procesu, efektima reformi koje se sprovode, situaciji u EU i regionu, bilateralnim odnosima i drugim značajnim pitanjima.

Uz zahvalnost na kontinuiranoj pomoći koju Italija pruža Srbiji na putu ka punopravnom članstvu u EU, ministar za evropske integracije istakla je da smo jasno opredeljeni za nastavak procesa pristupanja, što - kako je naglasila, potvrđuje posvećenost u sprovođenju reformi koje su, primenom evropskih normi i vrednosti, pre svega u funkciji napretka i razvoja države i društva u celini. U tom smislu, Jadranka Joksimović i ambasador Lo Kašo akcentovali su značaj reformi u poglavljima koja se odnose na vladavinu prava - 23 i 24, jer od rezultata koji se u njima ostvare zavisi i otvaranje novih.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, ministar je ukazala na značajan set aktivnosti u ovim oblastima. Posebno je naglasila da je Vlada usvojila Zakon o prevenciji korupcije kao i da je finalizovan rad na medijskoj strategiji.

Srbija, ukazala je ministar, očekuje da do kraja juna - kada se završava predsedavanje Rumunije Savetom EU, otvori neka od pet poglavlja za koja smo, u ovom trenutku, tehnički spremni. Time bi se potvrdio kredibilitet politike proširenja koja bi - ocenila je Joksimović, i posle izbora za EP trebalo da ostane aktivna zajednička politika EU.

Ministar za evropske integracije ukazala je da se Srbija zalaže za održivo rešenje za Kosovo i Metohiju. Podsetila je da je Beograd ispunio obaveze iz Briselskog sporazuma, a u skladu sa principima poštovanja preuzetih obaveza, dok je Priština u potpunosti ignorisala svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, a dodatno je, unilateralno uvedenim tarifama, onemogućila dijalog.

Ambasador Karlo Lo Kašo potvrdio je da će Italija nastaviti da pruža snažnu podršku evropskim integracijama Srbije - dokazanog i pouzdanog partnera EU. Ocenio je da su rezultati reformi - za koje veruje da će biti intenzivnije, vidljivi i da potvrđuju evropsku perspektivu Srbije, koja je bitan činilac regionalne stabilnosti. Sagovornici su se složili da je Italija - kao privredno i ekonomski značajno i dugo prisutna u Srbiji, dobar poznavalac prilika u regionu i iskreni podržavalac evropske budućnosti regiona, a posebno Srbije.

Joksimović i Lo Kašo saglasni su dve države imaju dobre bilateralne odnose i da je Italija važan ekonomski i politički partner Srbije, kaže se u saopštenju.

strana 1 od 159 idi na stranu