Promocija novih pripadnika MUP-a u Novom Sadu, prisustvovao Vučić

U Novom Sadu održana je promocija tri nove klase pripadnika MUP-a.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.05.2019.

12:27

Promocija novih pripadnika MUP-a u Novom Sadu, prisustvovao Vučić
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar odbrane Aleksandar Vulin, kao i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, kao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Na Trgu slobode promovisano je 711 polaznika 17. i 18. klasa Centra za osnovnu policijsku obuku, 4. klasa polaznika osnovne obuke pripadnika vatrogasno - spasilackih jedinica i diplomiranih studenata Kriminalisticko policijskog univerziteta.

Polaznicima su se obratili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar policije Nebojša Stefanović.

Rešenja o nagrađivanju najboljih u rangu uručio je ministar Stefanović .

„Izabrali ste poziv koji sa sobom nosi mnoge rizike i izazove i moraćete često da rizikujete svoj život zbog bezbednosti građana. Nema veće radosti nego kada vidite zadovoljstvo na licu čoveka koga ste zaštitili. Vaš zadatak je da opravdate poverenje građana, a još važniji da nenio događaj sprečite. Od vas očekujem da vašim diprinosom MUP Republike Srbije postiže još bolje rezultate i morate pokazati da svako ko bude prekršio zakon zbog toga mora odgovarati“, poručio je polaznicima ministar Stefanović.

Ministarstvu unutrašnjih poslova zahvalio se prvorangirani polaznik 17. klase COPO Dušan Filipović.

„Svesni smo, da nam na putu koji smo odabrali, prepreke i izazovi tek predstoje, ali smo na to spremni i obećavamo da nećemo ustuknuti pred teškoćama policijskog posla, jer nas plava uniforma, obavezuje na mnogo načina, ali je najvažniji da je građani Srbije prepoznaju i prihvataju kao svoju, kao znak da mogu da nam veruju“, rekao je Filipović, uz obećanje da će časno služiti svojoj otadžbini i biti ponos Ministarstva unutrašnjih poslova.

Svečani defile budućih policajaca i vatrogasaca predvodio je zastavni vod Centra za osnovnu policijsku obuku koji su činili polaznici 19. klase, koja se trenutno nalazi na obuci.

Za njim su usledili ešaloni polaznika 17. i 18. klase, kao i 4. klase polaznika osnovne obuke pripadnika vatrogasno - spasilačkih jedinica, kao i mešoviti ešalon diplomiranih studenata Kriminalističko policijskog univerziteta i vatrogasaca - spasilaca.

Nebom iznad Novog Sada, tokom prolaska ešalona, preletela su četiri helikoptera MUP-a Bel 212 i Gazela.

Tokom svečanosti, pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice uz pomoć Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova, građanima koji su posmatrali promociju, prikazali su veštine i sposobnosti u vežbi hapšenja osumnjičenog koji se nalazi u bekstvu.

Njihove buduće kolege u Ministarstvu unutrašnjih poslova, polaznici COPO
i studenti KPU prikazali su borilačke veštine koje su stekli tokom školovanja, a u vežbi hapšenja počinioca nakon izvršenog krivičnog dela pokazali su i savladane tehnike i usvojeno znanje.

Budući vatrogasci izveli su vežbu spasavanja lica uz pomoć spasilačkog
užeta i vazdušnog jastuka.

Stefanović: Budite uz narod, štitite zemlju, brinućemo o vama

Potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je danas da će država nastaviti da brine o pripadnicima MUP a da je njihov zadatak da budu u službi građana i da pokažu da je Srbija jača od kriminalaca.

Stefanović je u Novom Sadu na promociji tri nove klase pripadnika MUP rekao da će od sutra na ulicama Srbije biti 711 novih policajaca i vatrogasaca čime će se osigurati veća bezbednost za građane Srbije, te istakao da je posebno ponosan što je 125 žena odabralo da nosi uniformu svoje zemlje.

Ministar je rekao da su budući policajci i vatrogasci odabrali poziv koji nikad nije lak, koji nosi velike izazove, jer da će morati da rizikuju svoj život da bi zaštitili druge, ali i da nema veće radosti od spasenog ljudskog života.

"Vaš je zadatak da budete u službi građana, da opravdate poverenje, budete dobar prijatelj i komšija i pružite ruku spasa. Važno je i da nemile događaje sprečite i da uvek budete dostupni svom narodu", rekao je Stefanović.

On im je savetovao da od sutra počnu da uče od svojih iskusnijih kolega i da daju svoj doprinos da MUP postiže sve bolje rezultate i da stopa kriminala bude još niža.

"Morate biti odlučni i hrabri, pokazati da će svako ko prekrši zakone odgovarati i da će Srbija biti jača od kriminalaca koji ne smeju da se osećaju spokojno u našoj državi", istakao je Stefanović.

Ministar je naveo da su pripadnici MUP koji će od sutra biti na zadacima samo jedan korak u zapošljavanju i podsetio da je u poslednjih pet godina primljeno 3.000 novih policajaca i vatrogasaca i da se na tome neće stati.

On je naveo da će od oktobra na ulicama Sribje biti polaznici još dve klase centra za osnovnu policijsku obuku sa skoro 700 policajaca, te da je završen konkurs za još 400 novih polaznika koji će se sledeće godine pridružiti kolegama i još 200 vatrogasaca spasilaca.

Ministar je naveo da su u poslednje vreme značajno unapređeni uslovi rada nabavkom nove opreme i vozila, ali i kroz značajno povećanje plata.

"Kupili smo nove uniforme, zaštitnu opremu, MUP je rekonstruisao i modernizovao 40 borbenih oklopnih vozila, a pripadnici Žandarmerije i SAJ-a imaju nova oklopna vozila Lazar i Miloš", rekao je Stefanović.

On je dodao da je dogovorena kupovina novih sedam helikoptera, od kojih će četiri erbasova stići do kraja godine.

"Zarade su značajno povećane poslednjih godina i zahvaljujući odgovornoj politici možemo očekivati i nova povećanja", istakao je Stefanović i dodao da je počela i izgradnja jeftinih stanova za pripadnike policije i vojske.

To je, istakao je, jasan pokazatelj brige Srbije o položaju pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, što oni i zaslužuju svojim posvećenim radom, hrabrošću odgovornošću.

Dodao je da država brine i o porodicama zaposlenih u MUP, podsetivši da je ove godine primljeno u radni odnos 130 članova porodice pripadnika MUP koji su teško povređeni ili poginuli na radnom mestu, te da će do kraja godine biti zaposleno još 140 članova porodica onih koji su pali braneći zemlju.

"Budite uvek uz svoj narod i štitite zemlju. Ponosan sam na vas i očekujem mnogo", zaključio je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: