Zašto je UN odbio molbu Pjongjanga?

Generalni sekretar UN ne može da interveniše da Severna Koreja vrati teretni brod koji su SAD nedavno zaplenile, rekao je portparol šefa UN Stefan Dižarik.

Izvor: Beta/AP

Ponedeljak, 20.05.2019.

23:33

Zašto je UN odbio molbu Pjongjanga?

Dižarik je poslao negativan odgovor na molbu Pjongjanga.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš dobio je pismo koje mu je u petak poslao severnokorejski ambasador pri UN Kim Song, u kome se traži od njega da interveniše po tom pitanju, rekao je portparol UN.

Radi se o sankcijama protiv Severne Koreje i merama preduzetim za primenu tih sankcija rekao je Dižarik na redovnoj konferenciji za novinare i dodao da zemlje članice svetske organizacije treba da razmatraju pitanja mogućeg zaobilaženja sankcija koje je uveo Savet bezbednosti.

Severnokorejski ambasador predviđa za danas da održi konferenciju za novinare da izloži stav Pjongjanga.

SAD su 9. maja saopštile da su zaplenile severnokorejski teretni brod koji je korišćen za snabdevanje ugljem ove izolovane zemlje. Time su, kako je navedeno, prekršene važeće međunarodne sankcije.

Brod je od tada blokiran u Indoneziji, a kapetana broda sudski gone indonežanske vlasti. Proceduru zaplene je Vašington pokrenuo u julu 2018.

Severna Koreja saopštila je prošle nedelje da zaplena severnokorejskog teretnog broda predstavlja "nezakonitu pljačku" i uputila zahtev SAD da brod odmah vrate.

Severnokorejska novinska agencija KCNA prenela je izjavu neimenovanog portparola ministarstva spoljnih poslova u kojoj se navodi da SAD ne poštuju duh sporazuma sa samita lidera Severne Koreje Kim Džong Una i američkog predsednika Donalda Trampa.

Severna Koreja je pod udarom više sankcija uvedenih u tri navrata 2017. na inicijativu SAD da bi se naterala da odustane od svojih balističkih i nuklearnih programa.

Apel da se ublaži retorika oko eskalacije SAD-Iran

Generalni sekretar UN Anonio Gutereš pozvao je danas sve strane u eskalaciji napetosti između SAD i Irana da "ublaže retoriku" i smanje granice akcija.

Portparol generalnog sekretara Stefan Dižarik ponovio je danas novinarima da su UN zabrinute zbog zaoštravanja retorike.

On je rekao da je generalni sekretar takođe zabrinut zbog lansiranja rakete koja je izgleda bila uperena na američku ambasadu u glavnom gradu Iraka, Bagdadu.

"Radi se o vrlo nesigurnom regionu. Svaki razvoj događaja bilo da se radi o akcijama na terenu ili o retorici uveko može biti pogrešno protumačen i samo povećava rizik da nesiguran region postane još neisigurniji", rekao je Dižarik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: