Maduro predložio vanredne izbore za Nacionalnu skupštinu Venecuele

Karakas -- Predsednik Venecuele Nikolas Maduro ponovo je predložio održavanje prevremenih parlamentarnih izbora, piše "Raša tudej".

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/MIRAFLORES PRESS
Foto: EPA-EFE/MIRAFLORES PRESS

Na čelu Nacionalne skupštine Venecuele trenutno se nalazi lider opozicije i samoproglašeni privremeni predsednik Huan Gvaido uz pomoć SAD.

Maduro je još ranije govorio o ovoj temi, najavljujući podršku za prevremene izbore u februaru ove godine, i da, ukoliko se izbori ne održe do tada, da bi građani Venecuele glasali o sastavu Nacionalne skupštine sledeće godine.

Redovni izbori za Nacionalnu skupštinu trebalo bi da budu održani 2020. godine.

Najava na prvu godišnjicu od reizbora

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro slavi prvu godišnjicu svog reizbora usred rastuće humanitarne krize i političkih previranja u zemlji.

Maduro je danas objavio da su izbori 20. maja 2018. godine bili "pobeda" za Venecuelu, iako su ih opozicija i mnoge zemlje proglasile nepravednim, prenosi AP.

Vlada je organizovala miting na godišnjicu, a članovi skupštine verne Maduru održali su govore.

Skupština se suprotstavlja Kongresu koji je pod kontrolom opozicije, na čijem je čelu Huan Gvaido, koji kaže da je Maduro usmerio Venecuelu ka autoritarnoj vladavini i uništio ekonomiju.

Sjedinjene Države uvele su sankcije Venecueli u pokušaju da sruše Maduro, pogoršavajući probleme u naftnoj industriji te zemlje.

Maduro za Gvaida tvrdi da je pijun u američkoj zaveri da se sprovede državni udar.

strana 1 od 417 idi na stranu