Turbulencija ne prestaje: FPO se povlači iz vlade

Slobodarska partija (FPO), kojoj pripada ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl, najavila je povlačenje svih svojih članova u vladi.

Izvor: Tanjug, Beta/AFP

Ponedeljak, 20.05.2019.

19:59

Turbulencija ne prestaje: FPO se povlači iz vlade
Foto: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

Najav je usledila nakon večerašnje najave austrijskog kancelara Sebastijana Kurca da će predsedniku Austrije Aleksanderu van der Belenu predložiti smenu ministra unutrašnjih poslova Kikla.

Kao što je ranije najavljivano da će, ako Kurc bude smenio Kikla svi ministri iz FPO podneti ostavku, to je večeras potvrđeno iz stranke.

Naime, na sednici Predsedništva stranke u nedelju posle podne doneta je takva odluka.

Kancelar Kurc je već najavio da će članove vlade iz FPO zameniti ekspertima ili visokim državnim službenicima, koji će predvoditi te resore do prevremenih izbora.

Kikl uzvraća "udarac": Najavljuje izglasavanje nepoverenja Kurcu

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl uzvratio je, nakon najave kancelara Sebastijana Kurca da će predložiti njegovo razrešenje, da će podneti zahtev za da se šefu austrijske vlade izglasa nepoverenje u parlamentu.

"Razum vam kaže da je relativno teško od nekog zahtevati poverenje ako je on upravo rekao da u vas nema poverenje", kazao je Kikl agenciji APA.

On je rekao i da nema razumevanje za argumente Kurca za njegovo razrešenje.

Naime, Kurc je kazao da Kikl ne može da bude na čelu Minsitarstva unutrašnjih poslova koje treba da sprovede istragu u vezi mogućeg ilegalnog finansiranja Slobodarske partije (FPO) čiji je član, a čiji je generalni sekretar bio.

Kikl, međutim, tvrdi da kao generalni sekretar nije imao nikakve veze sa finansijama stranke, a ne prihvata ni argumentaciju da bi i drugi "slobodarci", ako bi se našli na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova, mogli da ugroze istragu.

Kurc otpušta ministra unutrašnjih poslova Kikla oko video skandala

Austrijski konzervativni kancelar Sebastijan Kurc objavio je danas da optušta spornog ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla, iz ekstermno desničarske Slobodarske partije (FPO), posle objavljivanja kompromitijućeg videa za tu stranku.

Iz Slobodarske stranke ranije danas su najavili da će svi ministri te stranke napustiti vladu ako bude smenjen ministar unutrašnjih poslova.

"U saglasnosti sa predsednikom Republike predložio sam predsedniku Republike da smeni minsitra unutrašnjih poslova (Herberta Kikla)", rekao je Kurc na konferenciji za novinare tri dana posle objavljivana video snimka u kome se vidi šef stranke FPO Hajnc-Kristijan Štrahe i još jedan član stranke kako izgleda nude državne ugovore navodnom ruskom finansijeru.

Kurc ze rekao da je smenjivanje ministra unutrašnjih poslova potrebno da bi se imala "totalna transparentnost" u tom slučaju. Smatra se da Kikl nije odgovarajuća osoba da vodi istragu o video snimku.

Austrijski kancelar je rekao da očekuje da će Slobodarska partija napustiti njegovu vladu kao što je zapretila.

On je rekao da će upražnjena mesta u vladi biti popunjena tehnokratama i državnim službenicima do sledećih izbora koji se očekuju narednih nekoliko meseci.

Slobodarska stranka potresena je objavom video snimka prošlog petka koji pokazuje njihovog vođu Hajnc-Kristijana Štrahea kako nudi potencijalnom ruskom bogatašu državne ugovore u zamenu za podršku.

Štrahe (49) je podneo ostavke na funkcije potpredsednika austrijske vlade i lidera FPO posle objavljivanje snimka. Nakon te smene, Kurc je najavio prevremene parlamentarne izbore, koji bi trebalo da budu organizovani u septembru.

Narodna stranka desnog centra Sebastijana Kurca ušla je u koaliciju sa Slobodarskom strankom posle parlamentarnih izbora iz 2017.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: