VB priprema novi zakon o špijunaži

Britanski ministar policije Sadžid Džavid najavio je da se u toj zemlji priprema donošenje novog zakona o špijunaži i da se razmatra ažuriranje zakona o izdaji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.05.2019.

15:39

VB priprema novi zakon o špijunaži
Foto: EPA-EFE/Will Oliver

Džavid je rekao da je cilj da se Britanija suprotstavi pretnjama "neprijateljskih država", posle prošlogodišnjeg slučaja trovanja nervnim agensom u Solsberiju.

Džavid smatra da su takvi potezi neophodni kako bi se popunile praznine u postojećim zakonima i dodaje da je važno da Britanija ima ovlašćenja da se bori protiv pretnji, nakon izlaska iz EU, prenosi Rojters.

Britanski ministar ocenio je i da se, sa završetkom Hladnog rata, nisu okončale pretnje jedne države prema drugoj na šta je, kako je naveo, podsetio i slučaj u Solsberiju.

Planovi za donošenje novog zakona o špijunaži objavljeni su nakon što su dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova kćerka otrovani nervnim agensom "novičok" u Solsberiju prošle godine.

London okrivljuje Rusiju za taj inicident, dok Moskva negira bilo kakvu umešanost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: