Policija u ambasadi: Zaplena Asanžovih stvari VIDEO

U ambasadi Ekvadora u Londonu u toku je zaplena imovine osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, prenosi Sputnjik.

Izvor: Sputnjik

Ponedeljak, 20.05.2019.

09:37

Policija u ambasadi: Zaplena Asanžovih stvari VIDEO
Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Augstein, File

Vlasti Ekvadora saopštile su ranije da će predati Americi sve Asanžove dokumente koji su se nalazili u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

Pored dokumenata, Sjedinjenim Državama će biti predati i svi Asanžovi mobilni telefoni, kompjuteri i hard diskovi.

Ekvador, u čijoj se londonskoj ambasadi Asanž krio od 2012. godine, odlučio je da ukine diplomatski azil osnivaču „Vikiliksa“ zbog narušavanja više međunarodnih konvencija. Asanž je 11. aprila ujutru uhapšen po nalogu Švedske i SAD. Sud u Londonu ga je proglasio krivim za narušavanje uslova puštanja iz zatvora uz kauciju i zakazao sledeće saslušanje za 2. maj.

SAD optužuju Asanža za zaveru i objavljivanje ukradenih službenih dokumenata. Ministarstvo pravde SAD je saopštilo da bi Asanž mogao da bude osuđen na pet godina zatvora.

Prema odluci londonskog suda, SAD su dužne da do 12. juna dostave Velikoj Britaniji dokumente za izručenje Asanža. U slučaju podizanja optužnice na osnovu Zakona o špijunaži, Asanž bi u SAD mogao da bude osuđen na smrtnu kaznu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: