Porodica Bitići protiv prevremenog otpusta Đorđevića

Članovi porodice Bitići i njihovi pravni zastupnici pokrenuli su kampanju za sprečavanje ranijeg izlaska iz zatvora Vlastimira Đorđevića, javlja "Glas Amerike".

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.05.2019.

22:37

Porodica Bitići protiv prevremenog otpusta Đorđevića
Foto: EPA/Kushtrim Ternava

Đorđević je bio načelnik Resora Javne bezbednosti MUP Srbije, u vreme sukoba na Kosovu 1998-1999.

Đorđević, koji uslove za raniji otpust ispunjava 17. juna, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju je 2011. osuđen na 27 godina godina zatvora, zbog ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti na Kosovu. U žalbenom postupku je kazna, koju izdržava u Nemačkoj, smanjena na 18 godina zatvora.

"Glas Amerike" navodi da su ga zastupnici porodice Bitići označili kao osobu angažovanu u prikrivanju zločina srpskih snaga na Kosovu - kao i glavnim osumnjičenim za ubistvo, američkih državljana, Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija 1999. u Petrovom selu u istočnoj Srbiji.

Prenosi se i izjava Iljira Bitićija, jednog od preživale braće, koji smatra da Đorđević "ne bi smeo da dobije raniji otpust sve dok ne pokaže da se rehabilitovao".

"Glas Amerike" navodi da je Iljir Bitići više puta kao jednu od odgovornih osoba imenovao i Gorana Radosavljevića Gurija, nekada visokorangiranog policijskog oficira, danas funkcionera Srpske napredne stranke.

Prenosi se i izjava Pravina Madhiraja, predstavnik međunarodne nevladine organizacije "Prava pritvorenih", koja zastupa porodicu Bitići, da se još traga za "1.654 osobe, od toga 1.092 Albanaca, kao i 562 Srba i Roma".

"Postoje masovne grobnice, koje još nisu nađene. Đorđević zna kako ih pronaći. Priznao je i sve elemente odgovornosti za ubistva Bitićija i dok ne pruži dokaze ne bi smeo da bude oslobođen", rekao je Madhiraju.

"Glas Amerike" navodi da su američki državljani Ili, Agron i Mehmet Bitići iz SAD došli na prostor tadašnje Savezne Republike Jugoslavije da bi se na strani tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) borili protiv srpskih vojno-policijskih snaga tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.

Navodi se da su uhapšeni krajem juna 1999. zbog ilegalnog ulaska u tadašnju Jugoslaviju, zbog čega ih je sud u Prokuplju osudio na 15 dana zatvora.

"Glas Amerike" navodi da su četiri dana pre isteka kazne izvedeni iz zatvora, odvedeni u Petrovo Selo u istočnoj Srbiji, gde su 9. jula ubijeni, a njihova tela nađena su 2001. godine u jednoj od dve masovne grobnice u tom mestu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: