Ketrin Ešton o "ključu za Kosovo"

Uloga međunarodne zajednice ključna je za poboljšanje odnosa Beograda i Prištine, smatra bivša šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.05.2019.

15:52

Ketrin Ešton o
Foto:Harold Cunningham/Getty Images

Ona dodaje da se nada skorom postizanju sporazuma između dve strane.

"Međunarodna podrška, posebno iz Evrope, ključna je kako bi obe strane dobile poverenje da mogu da krenu napred. Postizanje sporazuma je samo početak. Implementacija i sprovođenje odluka zahtevaju resurse, a međunarodna zajednica će morati da pomogne", rekla je Eštonova u intervjuu za Bi-Bi-Si na srpskom.

Eštonova, koja je bila prva šefica evropske diplomatije, prva osoba koja je uspela da dovede za sto zvaničnike Beograda i Prištine i koja se našla na prvoj fotografiji u istoriji na kojoj su zajedno premijeri Srbije i privremenih prištinskih institucija, rekla je da se nada da će uskoro videti fotografiju lidera dve strane - onu koja će nastati nakon postizanja konačnog dogovora.

"Nadam se da ćemo je videti uskoro. Pretpostavljam da će (na fotografiji) biti lideri obe zemlje sa međunarodnom zajednicom - predvođenom Evropskom unijom - koja će tako dati svoju podršku svemu što je postignuto", poručila je Eštonova.

Ketrin Ešton, koju mnogi smatraju zaslužnom za potpisivanje Briselskog sporazuma 2013. godine, govorila je i o tome koliko su teški bili pregovori u to vreme.

"Najteže je bilo kada verujete da ste se došli do dogovora, ali kada to treba i da potpišete, da se formalno dogovorite i objavite svima šta ste uradili. U tom trenutku, lako je pronaći razlog da odustanete ili da izgubite živce", rekla je Eštonova.

Bivša šefica evropske diplomatije ispričala je i da su tadašnji premijeri Srbije i privremenih prištinskih institucija Ivica Dačić i Hašim Tači bili veoma nervozni zbog pregovora, ali da su bili uljudni i odlučni da efikasno zastupaju svoj narod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: