Nemačka ekstremna desničarska partija otkazala izborno veče zbog straha od nasilja

Berlin -- Ekstremna desničarska partija Alternativa za Nemačku (AfD) objavila je da otkazuje izborno veče za evropske izbore zbog pretnji od "terorista levice".

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Foto: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND
Foto: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Izborno veče bilo je predviđeno iduće nedelje u Berlinu.

Glavne partijske vođe, među kojima i prvi na listi za evropske izbore Jerg Mojten i kopredsedavajući Aleksander Gauland trebalo je da komentarišu rezultate evropskih izbora i gradskih izbora za severozapadni grad Bremen, koji se održavaju istog dana.

"Pošto su korisniku sale, njegovoj porodici, njegovim susedima i zaposlenima masovno pretili teroristi levice on je smatrao da mora da raskine ugovor za organizovanje izborne proslave", navela je stranka na svom internet-sajtu.

AfD navodi da je lokal u kome je trebalo da se održi izborno veče išaran grafitima tokom vikenda i da je korisnik te prostorije dobio brojne preteće pozive kao i pismo u kome je bila reč "osveta".

Berlinska policija potvrdila je za Frans pres da je partija uložila žalbu zbog telefonskih pretnji, dodajući da do sada nije prijavljeno narušavanje prostorija.

AfD, glavna opoziciona snaga u donjem domu nemačkog parlamenta, nije potpuno odustala od izborne večeri, navodeći da traže alternativnu lokaciju za taj skup u nedelju uveče.

Prema anketama AfD treba da dobije oko 12 odsto glasova za evropske poslanike, što bi je stavilo na četvrto mesto iza konzervativaca Angele Merkel za koje se očekuje 30 odsto, ekologa 19 odsto i socijaldemokrata 17 odsto.

strana 1 od 19 idi na stranu