"Krajnja desnica je na prodaju"

Političari "mejnstrim" stranaka širom Evrope, uključujući Angelu Merkel, pozvali su glasače da izbegavaju krajnju desnicu na izborima za Evropski parlament.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.05.2019.

18:51

Foto: EPA-EFE/OMER MESSINGER

Nemačka kancelarka Angela Merkel poslala je ovo "upozorenje" nakon što je austrijski krajnje desni vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe dao ostavku zbog snimka na kojem nudi prednost na javnim konkursima u zamenu za predizborne donacije.

Merkelova je oštro kritikovala "političare na prodaju", tvrdeći da se EU suočava s "populističkim pokretima” i da su ovi pokreti u mnogim područjima “puni prezira prema evropskim vrednostima i da žele da unište Evropu naših vrednosti", prenosi Indeks.

"Moramo odlučno ustati protiv toga", poručila je ona.

Čini se da je skandal u Austriji označio kraj eksperimenta koji je austrijski kancelar Kurc preduzeo pokušavajući da sarađuje sa ekstremno desnom strankom, umesto da pokuša da je izopšti, rizikujući tako udaljavanje glasača, piše Indeks.

"Dugo je bilo jasno da desničarski populisti destabilizuju našu demokratiju, Sebastijan Kurc i OVP doveli su ih u vladu... Štraheov slučaj je upozorenje svim konzervativcima: ne sarađujte sa krajnje desnim populistima", upozorila je i putem Tvitera nemačka ministarka pravosuđa iz redova socijalista Katarina Barli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: