Spremni da odgovore: Pojačane bezbednosne patrole u međunarodnim vodama, region nastabilan

Manama/Dubai -- Zemlje članice Saveta za saradnju u Zalivu (GČ) započele su pojačane bezbednosne patrole u međunarodnim vodama područja Arapskog (Persijskog) zaliva.

Izvor: Tanjug, Beta/AP
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Mass Communication Specialist 3rd Class Amber Smalley/U.S. Navy
Foto: Tanjug/AP/Mass Communication Specialist 3rd Class Amber Smalley/U.S. Navy

Rojters prenosi da je to danas na Fejsbuku objavila Peta flota američke ratne mornarice sa sedištem u Bahreinu.

Na ovoj društvenoj mreži je objavljeno da su zemlje GČ "posebno povećale međusobnu komunikaciju i koordinaciju kako bi podržale regionalnu pomorsku saradnju i morske bezbednosne operacije u Arapskom zalivu".

Bahrein, kao saveznik SAD, upozorio je juče svoje državljane da ne putuju u Irak i Iran i zatražio od onih koji su već u tim zemljama da se vrate "odmah" zbog svoje bezbednosti, javila je tamošnja državna novinska agencija BNA.

Ministarstvo spoljnih poslova Bahreina navelo je "nestabilne regionalne okolnosti, opasni razvoj i potencijalne pretnje".

Upozorenje dolazi usred tenzija između SAD i Irana.

Vašington je u sredu povukao neke članove osoblja iz svoje ambasade u Bagdadu, zbog zabrinutosti povodom navodnih pretnji iz susednog Irana, kojem su iračke šiitske milicije saveznici.

Ranije u toku današnjeg dana kompanija Ekson evakuisala je svoje strano osoblje sa iračkog naftnog polja u pokrajini Basra blizu granice s Iranom.

Američka mornarica izvela vežbe u Persijskom zalivu

Američka mornarica je danas saopštila da je izvela vežbe u Arapskom moru s grupom nosača aviona, poslatom u Persijski zaliv radi suprotstavljanja navodnoj, nepreciziranoj pretnji Irana.

Mornarica je ukazala na američku "spremnost da odgovori na pretnju", kao i da spreči konflikt i sačuva strateške interese SAD.

Vežbe su izvedene u petak i u subotu, navela je mornarica SAD.

Posle tvrdnji da Iran predstavlja sve veću pretnju na Bliskom istoku, Vašington je pre dve nedelje poslao u Persijski zaliv i bombardere, radi zaštite američkih vojnika i interesa SAD i njihovih saveznika u tom regionu.

strana 1 od 417 idi na stranu