Procurio skandalozni snimak iz Blajburga: Proustaški voditelj pljunuo nemačkog novinara VIDEO

Novinar nemačkog dnevnika "Frankfurter Rundschau" Danijel Majić fizički je napadnut dok je izveštavao s komemoracije na Blajburgu.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: EPA-EFE/ALEX HALADA
Foto: EPA-EFE/ALEX HALADA

Pročitajte i:


Austrija: Zabrana boravka za ustašu Reakcije nakon Blajburga: Hrvati tuguju zbog propasti NDH, a ne zbog nevinih žrtava Odbornici SDP odbili da ustanu žrtvama Blajburga

Na Majića su nasrnuli posetioci blajburške komemoracije, i to nakon što ga je Velimir Bujanec pljunuo dva puta. Novinar hrvatskih korena rekao je za portal Novosti da se napad odvijao kod spomenika ustaškim vojnicima.

"Sve je počelo kad me prepoznao Ante Udbinac, čovek u Bujančevoj pratnji. Prišao mi je i otpočeo cinični razgovor. Nakon što sam se okrenuo, Bujančeva partnerka me je počela vređati na ličnoj osnovi. Sam Bujanec nije ništa rekao, ali me je pljunuo dva puta. Potom su me i ostali počeli vređati. Vikali su da sam jugokomunista i slično. Jedan me je udario u nogu, dok me je drugi neuspešno pokušao zahvatiti šakom", prepričava Majić za hrvatske "Novosti".

On procenjuje da ga je u tome trenutku okružilo najmanje 12 Bujančevih istomišljenika, a vrlo verovatno i više.

"Da nije bilo policije u blizini, verovatno bi sve skupa završilo puno gore", kaže Majić, kojeg su policajci uz povike rulje odveli sa strane, i pustili nakon što su shvatili da je novinar i da nije nikoga napao, nego da je napadnut.

Nedugo nakon događaja, na Bujančevom "Fejsbuk" profilu objavljen je kratki video odvođenja Majića, uz psovke posetilaca. Ispod toga videa, u komentarima Bujančevih istomišljenika usledile su salve pretnji smrću i premlaćivanjem novinara Majića.

Kako pišu Novosti, Majić je u samom mestu Blajburg lokalnoj policiji prijavio Bujanca zbog vređanja, odnosno pljuvanja. U poslednjih godinu dana Majić je u nekoliko navrata pisao o gostovanju Bujanca i drugih političkih ekstremista iz Hrvatske u crkvenim prostorijama hrvatske zajednice u Nemačkoj.

Biskupija Majnc je zabranila političke skupove na takvim lokacijama, pa tako i istupe kontroverznog voditelja televizijske emisije "Bujica.

Ante Udbinac, čovek koji ga je prepoznao i tako inicirao verbalni i fizički nasrtaj, hrvatski je emigrant u Nemačkoj. Neko vreme je radio kao voditelj Odbora za mladež i sport pri Hrvatskom svetskom kongresu Nemačke, pišu Novosti.

strana 1 od 417 idi na stranu