KiM: Zatvorena birališta na izborima za 4 gradonačelnika

Biračka mesta na izborima za gradonačelnike u četiri srpske opštine na severu Kosova zatvorena su večeras u 19 sati.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 19.05.2019.

14:51

KiM: Zatvorena birališta na izborima za 4 gradonačelnika
Foto: Tanjug/Filip Krainèaniæ

Biračka mesta bila su otvorena jutros od sedam sati, a građani su birali gradonačelnike u Leposaviću, Zubinom potoku, Zvečanu i severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Kandidat za gradonačelnika Leposavića iz Srpske liste je Zoran Todić, Zubinog Potoka - Srđan Vulović, Zvečana - Vučina Janković i Severne Mitrovice - Goran Rakić.

Na vanrednim izborima nastupili su i kandidati Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje.

Glasalo se na 87 biračkih mesta, a u okviru 44 biračka centra upisano je oko 58.000 registrovanih glasača.

Izbore je raspisala prištinska administracija pet meseci nakon što su predsednici tih opština podneli ostavke, što je bila njihova reakcija na odluku Prištine da uvede takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

Izlaznost porasla u popodnevnim časovima

Izlaznost u četiri opštine na severu KIM u kojima se danas biraju gradonačelnici raste u popodnevnim časovima.

Poslednji presek CIK je napravio u 15 časova do kada je u Kosovskoj Mitrovici glasalo 30 odsto birača, Leposaviću 33,05 odsto, Zvečanu 34,34 odsto i Zubinom potoku 34,45 odsto.

Međutim, u biračkim mestima u Kosovskoj Mitrovici primetne su veće gužve nego ranije danas.

Veliki broj Mitrovčana glasao je i rano jutros, sat vremena nakon što su biračka mesta otvorena. Više stotina njih okupilo se na glavnom trgu oko osam časova odakle su krenuli na svoja biračka mesta.

Za sada glasanje protiče mirno.

Nove informacije o izlaznosti najavila je koalicija nevladinih organizacija “Demokratija na delu” koja prati izbore. Njihovi predstavnici održaće konferenciju za novinare u 18 časova, dok će CIK zvanične podatke imati po zatvaranju biračkih mesta.

Rezultati glasanja se očekuju oko 20 časova.

Do 15 sati glasalo 30 odsto birača

Prema podacima CIK-a do 15 sati u Kosovskoj Mitrovici glasalo je 30 odsto odnosno 6.617 upisanih birača.

U Leposaviću je glasalo 33,05 odsto, odnosno 6.003 birača, dok je u Zvečanu na glasanje izašlo 34,34 odsto, odnosno 3.169 birača.

Prema podacima CIK-a, u Zubinom potoku izlasnost je bila 34,45 odsto, odnosno 2.940 birača.

Izbori za gradonačelnike i predsednike opština sa srpskom većinom na severu KiM odvijaju se u naizgled mirnoj atmosferi, ali napetosti tinjanju.

Neposredno pred izbore prvih ljudi četiri "srpske opštine" Priština je usvojila rezoluciju o navodnom genocidu Srbije tokom rata na Kosovu, najavila izgradnju muzeja navodnog genocida, osnivanje memorijalnog kompleksa i pojačala kampanju o navodnim masovnim silovanjima Albanki tokom sukoba.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da prištinske vlasti planiraju hapšenja, u nameri da oslabe odbranu severa Kosova.

On je rekao da ima informacije da prištinske vlasti žele da uhapse 26 pripadnika kosovske policije sa severa Kosova i Metohije, kao i još 15 lica, pod izgovorom borbe protiv korupcije, a zapravo sa ciljem da to područje ostane nezaštićeno.

O toj nameri je, rekao je predsednik Vučić, informisao međunarodne institucije.

Izbori se održavaju u tri opštine i u severnoj Kosovskoj Mitrovici, a do podneva izlaznost nije prelazila, u proseku, 20-tak odsto birača.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić apelovao je jutros na Srbe da u što većem broju izađu na izbore, ponovivši za TV Pink da je cilj albanskih političara u Prištini da kroz izborni proces pokušaju da "zauzmu" opštine s većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova i Metohije i da se stvara atmosfera zastrašivanja Srba da ne izađu na izbore i da oni tako proguraju svoje predstavnike za gradonačelnike.

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači nije propustio priliku da pomene, na Fejsbuku, da se "izbori u četiri severne opštine Kosova održavaju po kosovskim zakonima" i da su "u službi bolje integracije svih zajednica u kosovske institucije".

Kandidat za gradonačelnika Leposavića iz Srpske liste je Zoran Todić, Zubinog Potoka - Srđan Vulović, Zvečana - Vučina Janković i Severne Mitrovice - Goran Rakić.

Na vanrednim izborima nastupaju i kandidati Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: