"Važno je da ne dozvolimo da Albanci isprovociraju sukobe unutar Srba"

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić apelovao je na Srbe da u što većem broju izađu na izbore za gradonačelnike u četiri srpske opštine na severu Kosova.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je gostujući na TV Pink ponovio da je cilj albanskih političara u Prištini da kroz izborni proces pokušaju da "zauzmu" opštine s većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova i Metohije i da se stvara atmosfera zastrašivanja Srba da ne izađu na izbore i da oni tako proguraju svoje predstavnike za gradonačelnike.

"Ne želim da verujem da je to moguće i važno je da ne dozvolimo da Albanci isprovociraju sukobe unutar Srba. Naš odgovor na to treba da bude da mirno i na civilizovan način izadjemo u što većem broju na izbore", rekao je Đurić i dodao da bi izbor nekoga od albanskih predstavnika za gradonačelnika opština na severu značilo reprizu scenarija u Prizrenu, Đakovici gde skoro da nemamo ili imamo zanemarljiv broj predstavnika Srba.

Đurić kaže da je danas najvažnije da se pokaže da su Srbi složni i jedinstveni. Takođe je dodao da je srpsko jedinstvo trn u oku albanskim sparatistima i međunarodnoj zajednici.

"Moja molba i apel svima kojima je stalo do severne Kosovske Mitrovice, Zubinog potoka, Zvečana, Leposavića, svi koji vole svoju zemlju, a pozivam i druge nacionalnosti Rome, Bošnjake kojima je Srbija na srcu da izadju izbore, i podrže kandidate Srpske liste", poručio je Marko Đurić.

On je dodao i "da ćemo se boriti svom snagom da strah ne pobedi".

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun rekao je da očekuje da će Srbi pokazati visok stepen razumevanja za svoje interese i glasati za kandidate Srpske liste. On je dodao da će ovi izbori ponovo pokazati Međunarodnoj zajednici da ne može da se računa na podeljenost srpskog naroda.

Drecun kaže i da je sa albanske strane moglo da se očekuje da će podizati tenzije, ali da je još nelogičnije ponašanje pojedinih predstavnika Srba koji pozivaju da se glasa za Albance.

"Nadam se da će srpski narod pokazati visoku samosvest i jedinstvo i da rade u koordinaciji sa Beogradom, i glasati za Srpsku istu", rekao je Drecun.

On je ocenio i da su predstavnici Prištine protiv dijaloga sa Beogradom i da se može očekivati da će pokušati u narednom periodu da forsiraju priče o navodnom genocidu Srba nad Albancima kako bi isticali da su oni žrtve.

"Oni tako moraju da se brane od nekih optužnica", kaže Drecun.

Takođe je rekao da se ne sme zaboraviti da 250.000 Srba ne može da se vrati u južnu srsku pokrajinu i budući da je informisan o mnogim zločinima, jer je deo Radne grupe koja se time bavi, da će zatražiti posebnu sednicu Skupštine Srbije kako bi se razgovaralo o zločinima koje je počinila OVK i na kojoj bi se donela Rezolucija o osudi tih zločina.

"Oni idu lažima, a mi idemo istinom", rekao je Drecun.

U četiri srpske opštine na severu Kosova danas se održavaju izbori za gradonačelnike.

Gradonačelnici se biraju u Leposaviću, Zubinom potoku, Zvečanu i severnoj Kosovskoj Mitrovici.

strana 1 od 159 idi na stranu