Afera otkrivena uoči izbora za Evropski parlament: SPO traži istragu protiv Štrahea

Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) traži od Tužilaštvu za privredni kriminal i korupciju istragu protiv Hajnc- Kristijana Štrahea i Johana Gudenusa.

Izvor: Tanjug

Subota, 18.05.2019.

09:22

Afera otkrivena uoči izbora za Evropski parlament: SPO traži istragu protiv Štrahea
Foto: EPA/FLORIAN WIESER

Nedavno se u javnosti pojavio video snimak na kojem ta dva političara navodnim ruskim milionerima nude državne poslove u zamenu za finansijsku pomoć njihovoj stranci.

Poslanik SPO-a Hanes Jarolim u prijavi kaže da izjave Štrahea i Gudenusa u video snimku mogu predstavljati krivična dela pripreme zloupotrebe službenog položaja, korupcije, pranja novca, pa sve do umrežavanja sa državnim neprijateljem.

Nemački magazin "Špigl" i dnevnik "Ziddojče cajtung" (SZ) objavili su sinoć tajno snimani video materijal iz jula 2017.

Na njemu su Štrahe i Gudenus, u jednoj vili na španskom ostrvu Ibica, gde razgovaraju s navodnom nećakom jednog ruskog milijardera koja tvrdi da želi da investira u Austriju.

Štrahe je u razgovoru s tom ženom rekao da bi trebalo da njegovoj partiji da finansijsku donaciju, objašnjavajući da to ne treba da čini preko partijskog računa, već preko nekog udruženja, kako bi se zaobišla provera porekla novca, i ujedno joj obećava da će joj, kao protivuslugu, dodeljivati državne poslove.

Ujedno, pošto je žena tvrdila da želi da kupio udeo u bečkom dnevniku "Kronen cajtung", on je rekao da će joj pomoći, ali da zato ona treba da njegovu stranku promoviše preko ovog uticajnog lista.

Za sada su objavljeni samo delovi večeri, koja je, prema pisanju "Špigla" trajala šest sati, i toliko materijala i ima, pa se u nastavku očekuju dalji snimci.

Generalni sekretar Ministarstva pravosuđa Kristijan Pilnaček rekao je da Više tužilaštvo već analizira video materijal.

"Imamo trenutno samo isečke, pa se kompletna situacija ne može proceniti", rekao je Pilnaček.

S pravnog gledišta, kazao je, postavlja se pitanje da li se radilo samo o "priči" ili konkretnim krivičnim delima. U svakom slučaju, ova afera može skupo koštati Štrahea, za kojeg mediji tvrde da je pred ostavkom.

Štrahe, kao i njegov koalicioni partner, lider Narodne partije i kancelar Sebastijan Kurc, najavili su da će se danas izjasniti o ovoj aferi.

Štrahe će, kako je najavljeno, oko podneva izaći pred medije, posle sastanka s kancelarom Kurcom. Kurc bi, prema medijima, mogao doneti odluku da raskine koaliciju sa FPO i raspiše prevremene izbore.

Afera je otkrivena samo nedelju dana pred izbore za Evropski parlament i značajno će uticati na ishod kada je reč o FPO, kojoj se prognoziralo da bi mogla biti druga snaga posle izbora.

Sada bi se sve moglo preokrenuti, a u slučaju raspisivanja prevremenih izbora, FPO bi zasigurno pretrpela velike gubitke, a pošto je SPO na najnižem istorijskom nivou po pitanju popularnosti, Kurc bi mogao doći u situaciju da može samostalno da formira vladu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: