Severna Kosovska Mitrovica pred sutrašnje izbore FOTO

Dan uoči izbora za gradonačelnike u četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije je mirno.

Izvor: Tanjug

Subota, 18.05.2019.

19:15

Severna Kosovska Mitrovica pred sutrašnje izbore FOTO
Foto: Tanjug/Filip Kraincanic

U severnoj Kosovskoj Mitrovici, jednoj od opština u kojoj će se izbori održati, ništa osim predizbornih plakata ne odaje utisak da je 19. maj važan dan za Srbe na severu.

Gradonačelnici će se birati u Leposaviću, Zubinom potoku, Zvečanu i severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Kandidat za gradonačelnika Leposavića iz Srpske liste je Zoran Todić, Zubinog Potoka - Srđan Vulović, Zvečana - Vučina Janković i Severne Mitrovice - Goran Rakić.

Na vanrednim izborima nastupiće i kandidati Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje.

Izbore je raspisala prištinska administracija pet meseci nakon što su predsednici tih opština podneli ostavke, što je bila njihova reakcija na odluku Prištine da uvede takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

Odluka je još na snazi, ali je Srpska lista, koja je pozvala Srbe da izađu na izbore, odlučila da na njima učestvuje kako bi, prema ranijim izjavama njihovih predstavnika, nastavili da se bore za opstanak Srba na severu.

Srpska lista ranije je saopštila da će Priština u cilju demotivisanja i zastrašivanja birača u nedelju na izbore za gradonačelnike Leposavića, Zubinog Potoka, Zvečana i severne Kosovske Mitrovice poslati 176 policajaca i pozvala građane da ne nasedaju na provokacije.

Kako su naveli, namera Prištine je da se na svakom biračkom mestu instalira dvočlana "straža", u koju bi, uz lokalne, bili uključeni albanski policajci poslati iz Prištine.

Za praćenje izbora angažovano je 464 posmatrača iz dve političke stranke, dve međunarodne misije, Evropske komisije, dve diplomatske misije, 12 ambasada, jedne međunarodne nevladine organizacije, četiri lokalne nevladine organizacije i 15 medija, saopštio je CIK.

Glasaće se na 87 biračkih mesta, a u okviru 44 biračka centra upisano je oko 58.000 registrovanih glasača.

Biračka mesta biće otvorena od sedam ujutro do sedam uveče.

CIK: Sve spremno

Foto: Tanjug/Filip Kraincanic
Član Centralne izborne komisije u Prištini Stevan Veselinović izjavio je večeras za Tanjug da je sve spremno za izbore u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, koji će biti održani u nedelju, 19. maja.

Veselinović je rekao da su sve pripreme obavljene, kao i da će biračka mesta biti otvorena od 7 do 19 časova.

On je dodao da se distribuira takozvani neosetljivi izborni materijal, dok će sutra ujutru, pre otvaranja biračkih mesta, biti distribuirani birački spiskovi i glasački listići.

Pravo glasa ima nešto više od 58.000 birača.

Glasaće se na 87 biračkih mesta, u okviru 44 biračka centra.
Foto: Tanjug/Filip Kraincanic
Foto: Tanjug/Filip Kraincanic
Foto: Tanjug/Filip Kraincanic
Foto: Tanjug/Filip Kraincanic

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: