"Nemam ništa protiv saradnje BiH s NATO - samo bez članstva"

Portparol Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Radovan Kovačević izjavio je da ta stranka nema ništa protiv saradnje Bosne i Hercegovine s NATO.

Izvor: Beta

Subota, 18.05.2019.

19:40

Depositephotos/Tatiana53

Kovačević je naglasio i da nije za saradnju koja bi išla u smeru punopravnog članstva u ovom savezu.

"Naš stav je poznat, mi nemamo ništa protiv saradnje s NATO, ali smatramo da ta saradnja ne treba da ide da mi postanemo član NATO", rekao je Kovačević za regionalnu N1 televiziju.

On je dodao da SNSD ostaje privržen Rezoluciji o vojnoj neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Prema njegovim rečima, BiH već sarađuje s NATO na nivou IPAP (Individual Partnership Action Plan), s tim što taj sporazum ističe u decembru ove godine.

Kovačević je naveo da Srbija ima potpisan IPAP sa NATO.

"Nemamo ništa protiv da postoji ta saradnja i da se dogovara na godišnjem nivou, ali bilo koja vrsta sporazuma o saradnji s NATO mora imati jasno naznačeno da to ne podrazumeva MAP (Akcioni plan za članstvo u NATO) i taj sporazum mora da podrazumeva i to da jasno bude naglašeno da to ne podrazumeva put za članstvo u NATO", rekao je Kovačević.

On je najavio da će o ovom pitanju verovatno biti govora na narednom sastanku lidera stranaka koje bi trebalo da čine vlast na državnom nivou.

"Ne mogu konkretno da govorim, verovatno bi u toku sledeće sedmice trebao da bude novi sastanak Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika. Pretpostavljam da će se na tom sastanku verovatno razgovarati o ovoj temi", kazao je Kovačević.

Opoziciona Srpska demokratska stranka (SDS) ocenila je da je izjava portparola SNSD da ta stranka "nema ništa protiv da postoji saradnja BiH sa NATO i da se dogovara na godišnjem nivou" jasan je pokazatelj da će SNSD zbog što bržeg formiranja Saveta ministara BiH "počiniti novu izdaju Republike Srpske i prevariti građane".

"Očigledno je da je SNSD pristao na zahteve bošnjačkih i hrvatskih partija kako bi Savet ministara bio što hitnije formiran, pa su danas spremni da idu toliko daleko da će pogaziti sopstvene odredbe Rezolucije o vojnoj neutralnosti za koju se danas vidi da je mrtvo slovo na papiru i jedna obična šarena laža za građane RS", saopšteno je iz SDS.

Iz ove stranke je ocenjeno da na ovaj način SNSD nastoji završiti NATO integraciju Bosne i Hercegovine, koje je i počeo funkcioner SNSD Nebojša Radmanović slanjem zahteva za članstvo još 2009. godine, dok je obavljao funkciju srpskog člana Predsjedništva BiH.

"Milorad Dodik niti bilo ko drugi nema pravo da donosi važne političke odluke, kao što je pitanje integracije u vojne saveze, bez potpunog društvenog i političkog konsenzusa. Svako drugačije ponašanje Milorada Dodika smatraćemo izdajom interesa građana Republike Srpske", naveli su iz SDS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: