"Ankara je spremna da prihvati ruski raketni sistem S 400 u svakom trenutku"

Ankara je spremna da prihvati isporuku ruskog raketnog sistema S-400 čim Rusija bude spremna da ga isporuči, izjavio je turski šef dipolmatije Mevlut Čavušoglu.

Izvor: B92

Petak, 17.05.2019.

20:22

Foto: Depositphotos/efks

"Čim Rusija bude spremna da nam ga isporuči mi smo spremni da ga prihvatimo", rekao je Čavašoglu u Helsinkiju odgovarajući na pitanja novinara da li se prva isporuka tog raketnog sistema očekuje u julu, a prenosi Tass.

Vest o tursko ruskim pregovorima oko isporuke raketnog sistema S-400 obelodanjene su u novembru 2016. Ruska strana je potvrdila da je ugovor potpisan u septembru 2017 a turski predsednik Redžep Taip Erdogan je potvrdio da je Ankara isporuku platila unapred.

Tako je Turska postala prva članica Nato koja je takav sistem protivazdušne odbrane kupila od Rusije a SAD su je upozorile da će to ozbiljno ugroziti bilateralne odnose i dovesti do unilateralnih sankcija SAD prema Turskoj.

Pentagon je takodje obavestio Tursku da će, ukoliko želi da realizuje dogovorenu nabavku lovaca F 35, morati da odustane od kupovine ruskog sistema S 400.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: