Nemci i Francuzi "spasli" Ruse: SE vraća Moskvi pravo glasa

Savet Evrope usvojio deklaraciju kojom je Rusiji vraćeno pravo glasa oduzeto nakon pripajanja Krima 2014. godine.

Izvor: B92

Petak, 17.05.2019.

12:51

Nemci i Francuzi
Foto: Tanjug/AP/Vesa Moilanen/Lehtikuva

Šefovi diplomatija 47 članica Saveta Evrope velikom većinom su glasali za deklaraciju u kojoj se navodi da svi članovi treba da "imaju pravo učešća" u glavnom organima SE "na jednakoj osnovi", što znači da je Rusiji pravo glasa vraćeno.

Savet Evrope, sa sedištem u francuskom Strazburu, suspendovao je Rusiji pravo glasa posle ruskog pripajanja Krima 2014. godine, što je čin koji Ukrajina i gotovo ceo svet smatraju nelegalnim. Rusija, članica SE od 1996, tada je prestala da plaća članarinu.

Visoki ruski zvaničnici su pretili istupanjem iz SE. To bi značilo da bi ruski građani izgubili pristup Evropskom sudu za ljudska prava, važnom oruđu za one koji nemaju vere u ruske sudove.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je pozdravio današnju odluku SE i naveo da će se Rusija nadalje pridržavati svojih obaveza. On je rekao da Rusija ceni "pozitivni doprinos" Saveta Evrope u rešavanju humanitarnih pitanja, kao i u poboljšanju ruskog pravosuđa. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je novinarima rekao da je Rusija voljna da sarađuje sa SE dogod ima "jednak glas" u mehanizmima donošenja odluka.

Današnje glasanje bi moglo biti prvi veći korak SE ka ukidanju ograničenja i sankcija nametnutih Rusiji posle pripajanja Krima i podrške pobunjenicima na istoku Ukrajine. Takođe, potez može biti gledan i kao znak sve jasnijeg shvatanja u Evropi, a posebno Francuskoj i Nemačkoj, da je približavanje Rusiji možda bolji način za rešavanje krize u Ukrajini i drugih problema.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova je neočekivano otkazao učešće na sastanku u Finskoj, očekujući ishod povoljan po Rusiju.

Ukrajinski ambasador pri SE Dmitro Kuleba je na Tviteru naveo da su Ukrajina i još pet zemalja glasale protiv predloga koji je opisao kao rezultat "cinične diplomatije" da bi se spasao "dugoročni partner". Francuska, koja danas preuzima rotirajuće predsedavanje Savetom Evrope, i Nemačka bile su glasne u izražavanju potrebe da se Rusija vrati u sistem zarad dobrobiti miliona običnih Rusa.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas, koji će kasnije danas razgovarati s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, rekao je pre sastanka da "nije u interesu" da se Rusija isključuje.

"Rusija pripada Savetu Evrope, sa svim pravima i obavezama koji uz to idu", rekao je Mas i dodao da se nada da će na ministarskom sastanku moći da se učini "odlučan korak napred".

Francuski predsednik Emanuel Makron je ranije ovog meseca rekao predsedniku SE da "Savetu Evrope treba Rusija kao što Rusiji i Rusima treba Savet Evrope, što znači da se poštuju njihova prava kao države članice, ali i da Rusija ispunjava svoje obaveze prema instituciji".

Istupanje Rusije iz Saveta Evrope bi značilo da Rusi neće moći da se pojave pred Evropskim sudom za ljudska prava kao poslednjom instancom žalbe na odluke ruskih sudova.

Prema godišnjem izveštaju tog suda, u više od 20 odsto slučajeva prošle godine su se žalili ruski građani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: