SPC ne menja stav o KiM i tačka

Stav SPC o Kosovu biće formulisan i objavljen kao poseban akt Svetog arhijerejskog sabora, a vrh SPC neće menjati svoj stav, pišu Novosti.

Izvor: B92

Petak, 17.05.2019.

07:08

SPC ne menja stav o KiM i tačka
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Taj stav je, podsećaju Novosti, čvrsto opredeljenje za politiku nepriznavanja državnosti KiM, kao i bilo kakvog vida podele.

"Sabor je po ovom pitanju i na ovoj sednici bio jednoglasan", rekao je neimenovani sagovornik lista iz Patrijaršije SPC.

Navodi se da bez obzira na ovaj stav, medju vladikama postoji i snažna svest o potrebi postizanja kompromisa, pre svega o stvaranju uslova za suživot Srba i Albanaca, kao i da su dogovori mogući, ali ne oko trenutnog ili budućeg statusa pokrajine.

Najviše crkveno telo, prema naznakama iz SPC, moglo bi da do kraja zasedanja izabere više novih vladika, a moguće je i da će mitropolit crnogorsko-primorski da predloži podelu svoje Mitropolije, u okviru koje bi bila izdvojena Eparhija za Boku kotorsku.

Sabor je, prvi put u svojoj praksi, razmatrao najnovije trendove u oblasti vakcinacije dece, pišu "Novosti", dodajući da će vrh SPC osuditi kampanju bojkota imunizacije koja se vodi u delu javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: