"Na pomolu novi rat s Libanom? Donošenje odluke hitnije nego ikad"

Hezbolah bi mogao da iskoristi spor oko pomorske granice kao izgovor za rat sa Izraelom, u ime iranskih interesa.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.05.2019.

15:33

depositphotos/ggkuna

Hezbolah tvrdi da Izrael u libanskim vodama eksploatiše velike rezerve gasa vredne milijarde dolara.

Rastuće tenzije između Sjedinjenih Država i Irana u poslednjih nekoliko dana mogle bi rezultirati akcijama organizacija koje podržava Iran, posebno Hezbolaha, protiv Izraela, ako Teheran to bude smatrao pogodnim za svoje interese, piše izraelski Ynetnews.

Lider Hezbolaha Hasan Nasrala shvata da mu libanska javnost neće oprostiti ako pokrene treći libanski rat - koji bi najverovatnije doveo do delimičnog uništenja Libana - u ime Irana, ali shvata i da bi mogao da opravda takav rat ako je motivisan naizgled istinitim pokušajima da se odbrane libanski nacionalni interesi, navodi se u tekstu.

Što se njega tiče, postoji interes koji treba braniti: Izrael ima gasna polja koja se prostiru na libanskoj teritoriji i za koja se procenjuje da vrede milijarde dolara, prenosi Ynetnews.

U maju 2000. godine Izrael je povukao trupe iz Libana okončavši time unilateralno 18-godišnji konflikt, pa spor oko pomorske granice nije nikada u potpunosti rešen.

Prema Ynetnews, spor je u suštini bio nepostojeći sve dok Izrael nije počeo da otkriva velike količine rezervi prirodnog gasa u spornim vodama. Ako se u tim vodama otkriju veće rezerve prirodnog gasa, sukob oko morske granice će se pojačati, što je upravo ono što Nasrala čeka.

Izraelska vlada ima dve opcije: da nastaviti da insistira na granici koju je sama odredila pre mnogo godina ili da uđe u indirektne pregovore s libanskom vladom kako bi rešili spor.

U svetlu nedavne eskalacije između Vašingtona i Teherana, donošenje odluke postalo je hitnije nego ikad, zaključuje Ynetnews.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: