Holandija preti: Zatvorićemo granice prema istočnoj Evropi

Premijer Holandije Mark Rute zapretio je zatvaranjem granica prema istočnoj Evropi, ako zemlje članice EU iz tog regiona ne prihvate veći broj izbeglica.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.05.2019.

14:09

Holandija preti: Zatvorićemo granice prema istočnoj Evropi
Foto: Tanjug/AP/Ludovic Marin, Pool Photo

U intervjuu za holandsku televiziju NOS, Rute je izjavio da zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma o slobodnom kretanju imaju i obaveze, tako da ne mogu samo da uživaju prednosti, već da moraju preuzeti i odgovornosti koje sporazum sa sobom nosi.

"Neprihvatljivo je da nekoliko zemalja prihvata najveći broj izbeglica. Ono što mi, kao zapadnoevropske zemlje, možemo da uradimo, jeste da ponovo uvedemo granične kontrole prema istočnoevropskim zemljama", rekao je Rute.

Prema njegovim rečima, istočnoevropske zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma "ponosne" su na svoje članstvo u Šengenskoj zoni, ali uz to članstvo ide i solidarnost sa zemljama potpisnicama.

Kao primer, Rute je naveo Mađarsku, koja ni na koji način ne pomaže tražiocima azila, čak ni kada azilanti uopšte ne žele da se nastane u Mađarskoj, već u nekoj drugoj evropskoj zemlji.

U Mađarskoj je u međuvremenu na snazi zakon o zabrani ukazivanja pomoći tražiocima azila, koji zbog toga završavaju na granici na takozvanoj ničijoj zemlji, gde čak ni humanitarne organizacije nemaju pristup.

Kako je u intervjuu izjavio, Rute je o svom planu o uvođenju novih graničnih kontrola za zemlje istočne Evrope već razgovarao s predsednikom Francuske Makronom, a uskoro će i s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: