Bivši šef ETA uhapšen u Francuskoj

Bivši šef baskijske separatističke organizacije Eta, Hose Antonio Urutiketsa, poznat kao Hosu Ternera, uhapšen je jutros u Francuskoj.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.05.2019.

09:38

Bivši šef ETA uhapšen u Francuskoj
EPA-EFE Sascha Steinbach

Ternera (68) je bio u bekstvu od 2002, uhapšen je u Salanšu, u francuskim Alpima, navodi se u saopštenju ministarstva. On je osuđen za više ubistava, a izvori bliski njegovom okruženju tvrdili su da boluje od raka.

Eta je skraćenica naziva na baskijskom jeziku "Euskadi Ta Askatasuna" koji u prevodu znači: "Baskijska domovina i sloboda".

Ta naoružana nacionalistička, separatistička organizacija, osnovana 1959. i čiji je glavni cilj bio nezavisnost Baskije od Španije i Francuske, 2018. je najavila "potpuno raspuštanje svih struktura".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: