Igra "iranskih" živaca

Tokio -- Iran ostaje posvećen obavezama koje ima prema međunarodnom nuklearnom sporazumu iz 2015, izjavio ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Eugene Hoshiko, Pool
Foto: Tanjug/AP Photo/Eugene Hoshiko, Pool

Iran je maksimalno uzdržan, uprkos činjenici da se Vašington povukao iz Zajedničkog sveobuhvatog akcionog plana (JCPOA) prošlog maja, rekao Zarif je na početku sastanka sa japanskim ministrom spoljnh poslova Taroom Konoom, preneo je Rojters.

Iran se sporazumom obavezao da će ograničiti zalihe obogaćenog uranijuma a SAD, Evropska unija i UN su zauzvrat obustavile ekonomske sankcije.

Sporazum, koji se zvanično zove Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA) su potpisale pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (SAD, Britanija, Francuska, Kina i Rusija) i Nemačka.

Do porasta napetosti na Bliskom istoku došlo je nakon što je američka ambasada u Iraku saopštila da je od Stejt departmenta dobila naređenje da sve osoblje, koje nije neophodno, odmah napusti tu zemlju zbog pojačanih tenzija sa Iranom.

Agencija navodi da su ove nedelje dronovi natovareni eksplozivom pogodili dve crpne stanice nafte za Istočno-zapadni naftovod, što je Saudijska Arabija nazvala "terorističkim aktom" čiji je cilj globalno snabdevanje naftom.

Nakon što je Nemačka juče obustavila vojnu obuku u Iraku zbog povećanih tenzija u regionu i holandska vlada je suspendovala misiju u Iraku, čiji je cilj bio pružanje bezbednosne pomoći lokalnim vlastima.

Kako se navodi osoblje holandske vojske je u saradnji sa drugim stranim trupama pomagalo u obuci iračkih snaga u Erbilu na severu Iraka.

U izveštaju nema više detalja o ovakvoj odluci Holandije, ali je portparol nemačkog ministarstva odbrane odluku Nemačke određenim naznakama o postojanju rizika od napada koji bi imao podršku Irana.

strana 1 od 417 idi na stranu