Vašington proziva Prištinu: Zločincu iz Klečke "državna" plata?

Beograd -- U poslednjih sedam dana američka ambasada dva puta "skrenula pažnju" liderima Kosova da treba da zaustave trend zapošljavanja osumnjičenih za ratne zločine.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

Prema izvorima "Novosti", Vašington zamera kosovskim vlastima to što je za predsednika sekretarijata Kosovske agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine Skupština postavila Nasera Šalju, koji je, osim što se smatra nekvalifikovanim za to mesto, bio među optuženima u slučaju "Klečka", pišu Novosti.

Zbog Šaljinog imenovanja, inače, britanski ambasador u Prištini Rori O'Konel podneo je ostavku na mesto predsednika borda Agencije.

Kada je za kosovskog ambasadora u Albaniji imenovan Sulejman Selimi, koga je Osnovni sud u Mitrovici proglasio krivim za krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i koji je u januaru pušten na uslovnu slobodu, posle pet godina provedenih u zatvoru, ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet reagovao je rečima:

"Kakvu poruku šalje Kosovo svetu kada imenuje osuđenog ratnog zločinca za svog ambasadora? Da li je ovo dokaz poštovanja vladavine prava? Mi se svakako snažno zalažemo protiv takvog poteza."

Kosovski premijer je takođe na mesto ministra trgovine i industrije postavio Endrita Šalju, optuženog za neovlašćeno posedovanje i upotrebu vatrenog oružja. Ista optužnica tereti i Dardana Gašija, zamenika premijera i ministra za dijasporu.

Za korupciju su optuženi i ministri za infrastrukturu Palj Ljekaj, za inovacije i preduzetništvo - Besim Bećaj, ministar bezbednosnih snaga Rustem Beriša, kao i Fatmir Ljimaj, zamenik premijera. Ministra za ekonomski razvoj Valjdrina Luku vlada je imenovala uprkos tome što je bio u sukobu interesa. Njega je Osnovni sud u Prištini oslobodio te optužbe, ali se predmet sada nalazi u Apelacionom sudu, pišu dalje Večernje novosti.

strana 1 od 115 idi na stranu