Odložena rasprava, Veselji skuplja "dokaze o genocidu"

U kosovskom parlamentu je počela plenarna sednica na čijem dnevnom redu je nacrt rezolucije o navodnom genocidu na KiM.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.05.2019.

08:43

Odložena rasprava, Veselji skuplja
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

U dnevni red uvršten je i zahtev zamenice predsednika Alijanse za budućnost Kosova, Donike Kadaj Bujupi o dodeli prostora za izlaganje eksponata kao dokaze da su Srbi činili navodne zločine na kosovskoj teritoriji.

Poslanik Inicijative, Biljalj Šerifi, rekao je da je rezolucija tek prvi korak u dokazivanju navodnih srpskih zločina.

"Namerno smo ga nazvali rezolucijom za srpski genocid na Kosovu", rekao je on, prenela je KTV.

Parlamentarne stranke podržale su taj nacrt rezolucije o navodnom genocidu. Poslanik opozicionog Demkratskog saveza Kosova, Armend Zemaj, je izjavio da njegova stranka jednoglasno podržava usvajanje predložene rezolucije.

On je, međutim, primetio da privremene prištinske institucije nisu bile u stanju da dođu do takve rezolucije tokom 20 godina od sukoba. Beograd je optužio da je njegov, kako tvrdi, jedini cilj da uništi političke i društvene institucije u Prištini.

On smatra da svi koji, kako kaže, negiraju i minimizuju navodne zločine iz 90-tih zaslužuju da budu kažnjeni. Poslanik vladajuće Demokratske partije Kosova, Egzil Luštaku, rekao je da predložena rezolucija, za koju se očekuje da će biti usvojena danas, predstavlja zahvalnost za one koji su se, kako je rekao, "žrtvovali za Kosovo".

"Ovom rezolucijom Srbija će dobiti zasluženu kaznu. Zahtevamo da Srbija prizna genocid koji je počinila na Kosovu", rekao je on.

Sami Kurteš poslanik opozicionog pokreta Samoopredeljenje kaže da predložena rezolucija sadrži sve postojeće međunarodne izveštaje koji se odnose na navodni zločin genocida, te dodao da je „prikupljanje činjenica najproblematičniji deo".

Rekao je i da je pokušao da pregleda kompletnu dokumentaciju koja je uključena u rezoluciju, ali da, kako je rekao, "nažalost, sva istraživanja nisu iscrpljena".

Imamo, kazao je, podatke koji se ponavljaju. Poslanik Inicijative, Zafir Beriša, je rekao da je predložena rezolucija "tek mali korak ka lečenju velikih rana: Smatra da je, kako tvrdi, nemoguće sažeti na malo stranica sve ono što se dogodilo na Kosovu tokom poslednjih sukoba.

Inače, u parlamentu su i članovi porodica žrtava i nestalih osoba.

Na dnevnom redu skupštine Kosova je predlog rezolucije o gemocidu koji je navodno Srbija počinila na Kosovu.

Na sednici bi oko 14 h trebalo da se otvori rasprava o nacrtu rezolucije o navodnom genocidu, zločinu protiv čovečnosti i ratnim zločinima bivše srpske vlasti na Kosovu i Metohiji.

U sali se nalazi 65 poslanika i porodice nestalih osoba tokom poslednjeg sukoba na Kosovu i Metohiji.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova, Daut Haradinaj, brat kosovskog premijera Ramuša Haradinaja predložio je rezoluciju o navodnom genocidu i formiranje tzv. "državne komisije" za uspostavljanje tribunala za genocid.

Ovaj predlog podržale su podržale gotovo sve stranke, dok je Daut Haradinaj povukao predlog i nije se izjašnjavao.

Kao razlog tome on je naveo da u sali nema poslanika najuticajnije vladajuće Demokratske partije Kosova, čiji je lider predsednik parlamenta Kadri Veselji.

Obrazloženje za njihov izostanka je, kako prenosi Koha, to što danas prisustvuju svečanoj akademiji u Prizrenu.

To je izazvalo nezadovoljstvo poslanika, koji su takvo ponašanje vladajuće stranke nezvali neoprostovim, jer pokazuju pre svega nepoštovanje, kako je navedeno, prema porodice žrtava i nestalih koji se nalaze u sali.

Veselji je poslanicima rekao da će rasprava o rezoluciji biti održana oko 14 sati.

Inače, prema dnevnom redu današnja sednica je trebalo da počene razmatranjem rezolucije o navodnom genocidu, zatim formiranje tzv. "državne komisije" za osnivanje tribunala za navodni genocid, odluci o izgradnji muzeja navodnog genocida na mestu bivše fabrike za proizvodnj pločica, izgradnji memorijala iseljenima na železničkoj stanici u rištini i određivanju Dana genocida.

Formiranje tribunala inicirao je Veselji i taj proces bi, kako se predviđa, odvijao u tri faze.

Prva je formiranje komisije, zatim dokumentovanje činjenica i treća osnivanje međunarodnog suda.

Prištinska Gazeta expres je objavila da je Veselji nekoliko sati pred početak sednice obišao lokaciju na kojoj je, kako se tvrdi, ubijeno hiljade Albanaca.

Tokom obraćanja Veselji je, kako se navodi, koristio reč holokaust i dodao da bi bila prava sramota ako, kako je rekao, međunarodna zajednica ne podrži njegovu inicijativu za osnivanje Međunarodnog suda.

Potom se uputio u Institut za sudsku medicinu, gde se čuva odeća i drugi predmeti stradalih albanskih civila.

Expres prenosi da je Veselji u nastojanju da unapređi svoju ideju o osnivanju tribunala "pažljivo odabrao odeću ubijene dece, masakriranih devojaka i odeću starih osoba".

Pritom on je posledice ratnih dešavanja na Albance tokom poslednjih sukoba uporedio sa stradanjem Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

U kosovskom parlamentu je nakon višesatnog odlaganja počela plenarna sednica na čijem dnevnom redu je nacrt rezolucije o navodnom genocidu koji su počinile srpske snage tokom poslednjeg sukoba na Kosovu i Metohiji i predlog za osnivanje tzv. "državne komisije" za formiranje tribunala za Srbe, za koje se očekuje da će biti izglasane danas. U dnevni red uvršten je i zahtev zamenice predsednika Alijanse za budućnost Kosova, Donike Kadaj Bujupi o dodeli prostora za izlaganje eksponata kao dokaze da su Srbi činili navodne zločine na kosovskoj teritoriji. Poslanik Inicijative, Biljalj Šerifi, rekao je da je rezolucija tek prvi korak u dokazivanju navodnih srpskih zločina. "Namerno smo ga nazvali rezolucijom za srpski genocid na Kosovu", rekao je on, prenela je KTV. Parlamentarne stranke podržale su taj nacrt rezolucije o navodnom genocidu. Poslanik opozicionog Demkratskog saeza Kosova, Armend Zemaj, je izjavio da njegova stranka jednoglasno podržava usvajanje predložene rezolucije. On je, medjutim, primetio da privremene prištinske institucije nisu bile u stanju da dodju do takve rezolucije tokom 20 godina od sukoba. Beograd je optužio da je njegov, kako tvrdi, jedini cij da uništi političke i društvene institucije u Prištini. On smatra da svi koji, kako kaže, negiraju i minimizuju navodne zločine iz 90-tih zaslužuju da budu kažnjeni. Poslanik vladajuće Demokratske partije Kosova, Egzil Luštaku, rekao je da predložena rezolucija, za koju se očekuje da će biti usvojena danas, predstavlja zahvalnost za one koji su se, kako je rekao, "žrtvovali za Kosovo". "Ovom rezolucijom Srbija će dobiti zasluženu kaznu. Zahtevamo da Srbija prizna genocid koji je počinila na Kosovu", rekao je on. Sami Kurteš poslanik opozicionog pokreta Samoopredeljenje kaže da predložena rezolucija sadrži sve postojeće medjunarodne izveštaje koji se odnose na navodni zločin genocida, te dodao da je „prikupljanje činjenica najproblematičniji deo". Rekao je i da je pokušao da pregleda kompletnu dokumentaciju koja je uključena u rezoluciju, ali da, kako je rekao, "nažalost, sva istraživanja nisu iscrpljena". Imamo, kazao je, podatke koji se ponavljaju. Poslanik Inicijative, Zafir Berisha, je rekao da je predložena rezolucija "tek mal korak ka leženju velikih rana: Smatra da je, kako tvrdi, nemoguće sažeti na malo stranica sve ono šsto se dogodilo na Kosovu tokom poslednjih sukoba. Inače, u parlamentu su i članovi porodica žrtava i nestalih osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: