Izmena crnogorskog Zakona o vojsci: Ko neće u NATO misije, dobiće otkaz

Predstavnici opozicionog DF ocenili su u crnogorskom parlamentu da će crnogorski vojnici, ukoliko se usvoje izmene Zakona o vojsci, postati topovsko meso.

Izvor: Beta
Podeli
Foto:EPA-EFE Tomas Kalnins
Foto:EPA-EFE Tomas Kalnins

Poslanici vladajuće Demokratske partije socijalista istakli su da opoziciji smeta što je vojska crnogorska.

Izmenama zakona koje su na dnevnom redu je predviđeno da učešće vojnika u međunarodnim snagama u inostranstvu bude obavezno i da će u slučaju da odbije, vojnik dobiti otkaz. To se odnosi i na NATO misije, jer je Crna Gora članica Alijanse i crnogorski vojnici već učestvuju u nekoliko mirovnih misija NATO-a.

Učešće u misijama u inostranstvu je, na osnovu još važećeg Zakona, na dobrovoljnoj osnovi.

Poslanik DF-a Nebojša Medojević kaže da je posredi opasan presedan jer, kako se izrazio, Crna Gora nije postala članica Alijanse voljom građana nego političke elite.

"Da li mi, poslanici crnogorskog parlamenta, treba da dopustimo da naši momci postanu topovsko meso za ostvarivanje globalnog bankarskog fašizma?", pitao je Medojević.

U DPS-u, međutim, smatraju da DF-u očigledno smeta što je vojska crnogorska.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić objasnio je da je članom 31 propisana nova obaveza lica u VCG da učestvuju u odbrani država saveznica u smislu člana 5 Severnoatlantskog ugovora.

"Nema reči o tome da bilo ko može naterati bilo koga da napada", rekao je Sekulić i dodao da NATO u regionu, u ovom vremenu, ne treba da ima negativan predznak.

Izmenama zakona je predviđeno da profesionalnom vojnom licu prestaje služba u Vojsci ako ne stupi na dužnost formacijskog mesta na koje je postavljeno, odbije učešće u međunarodnim snagama u inostranstvu u koje je upućen u skladu sa zakonom kojim se uređuje upotreba jedinica Vojske u međunarodnim misijama i ukoliko ne završi obuku za samostalno vršenje dužnosti svog formacijskog mesta.

Poslanici će se o izmenama zakona izjasniti naknadno, ali je njegovo usvajanje potpuno izvjesno jer ga podržavaju sve stranke koje čine parlamentranu većinu.

strana 1 od 133 idi na stranu