Parlament u CG odbio da razmatra posledice NATO agresije

Crnogorski parlament nije u dnevni red uvrstio predlog o obrazovanju odbora za ispitivanje posledica NATO bombardovanja 1999. na zdravlje građana Crne Gore.

Izvor: Tanjug
Podeli
depositphotos/AlexanderMils
depositphotos/AlexanderMils

Predsednik Posebnog kluba poslanika Aleksandar Damjanović kazao je ranije da i 20 godina nakon vazdušnih napada snaga NATO-a postoje dileme vezane za uticaj bombardovanja na zdravlje stanovništva.

On je naveo da su to ispitale i neke NATO države, poput Italije, koja je formirala parlamentarnu komisiju da bi utvrdila posledice NATO bombardovanja na vojnike koji su učestvovali u operacijama.

„S obzirom da je Crna Gora bombardovana na više lokacija i osiromašenim uranijom, a imajući u vidu činjenice o porastu broja bolesti karcinoma u poslednjih 20 godina, smatramo da ima potrebe da se privremeni odbor pozabavi ovom problematikom i otkloni dileme“, rekao je Damjanović, preneo je portal RTCG.

On je saopštio da je jedan od motiva za predlaganje formiranja odbora bio apel javnosti za formiranje nezavisne komisije za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja, koji je potpisalo više od 200 intelektualaca i učesnika javnog života iz Crne Gore, na inicijativu pokreta „Ne u rat, ne u NATO“.

Kao razlog za donošenje odluke navodi se da do sada nije sprovedeno nijedno ispitivanje koje bi potvrdilo ili opovrglo sumnje da je bombardovanje ostavilo negativne posledice na zdravlje građana Crne Gore.

strana 1 od 133 idi na stranu