Osuđenici: Ovo je Albanija, ne priznajemo sud

Skoplje -- Osuđeni za terorističke napade u kumanovskom "Divom naselju" na današnjem ponovom suđenju u Apelacionom sudu u Skoplju rekli su da: "Ovo je Albanija."

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Takođe su rekli i da ne priznaju sud i da advokati koji su im dodeljeni nemaju pravo da govore umesto njih, prenosi makedonski portal A1on.

"Za nas ovaj sud ne postoji. Ovo je Albanija. Advokati koje su nam dodeljeni nemaju pravo da govore umesto nas. Četiri godine slušamo, sada vi poslušajte nas", rekao je Genc Sefaj, jedan od osuđenika.

Oni su u sudnici rekli da je ceo sudski proces izrežirala koalicija Nikole Gruevskog i Alija Ahmetija, te su zahtevali, kao svedoci da budu prihvaćeni bivši premijer Nikola Gruevski, bivši direktor makedonske Službe bezbednosti (UBK) Sašo Mijalkov, aktuelni šef vladajuće albanske stranke Ali Ahmeti, bivši šef države Gjorgje Ivanov, Stojanče Angelov, Musa Džaferi, Sadula Duraki, kao i drugi visoki bivši i aktuelni funkcioneri DUI.

Nakon ovoga, osuđenici su napustili javnu sednici Apelacionog suda, koja je nastavljena samo u prisustvu njihovih advokata.

Osnovni sud u Skoplju je pripadnicima terorističkih aktivnosti u kumanovskom Divom naselju u 2015. godini izrekao sedam doživotnih kazni, 13 kazni zatvora u trajanju od 40 godina, šestoro njih je osuđeno na 20 godina zatvorske kazne, jedan je dobio 18 godina zatvora, dvoje 14 godina zatvora, dvoje 13 godina zatvora, a četvoro njih zbog nedostatka dokaza su oslobođeni.

Sud je i 16 lica osudio na proterivanje iz države i trajnu zabranu za ulaz na teritoriji Republike Severne Makedonije.

Teroristički napad u kumanovskom Divom naselju dogodio se 9. i 10 maja 2015. godine kada se makedonska policija sukobila sa više od 40 naoružanih pripadnika nepoznate organizacije, koji su se krili u pojedinim kućama.

Osmorica policajaca iz makedonskog MUP je poginulo, a 37 je zadobilo teške povrede. Policija je uspela da savlada napadače, a njih 27 pripadnika se predalo policiji.

strana 1 od 133 idi na stranu