Slučaj Beko: Sud odustao od saslušanja Adrovca

Beograd -- Viši sud u Beogradu odlučio da odustane od saslušanja Ivana Adrovca u postupku koji se vodi protiv njegove supruge Maje Adrovac i Aleksandra Zdravkovića.

Izvor: Tanjug
Podeli
Depositphotos/Jan Pietruszka
Depositphotos/Jan Pietruszka

Oni se terete za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka u novembru 2014. godine.

Do ove odluke je došlo i pored protivljenja odbrane optuženih, jer je sud više puta bezuspešno pokušao da ispita Adrovca putem video-linka sa zatvorom u Švajcarskoj u kojem on izdržava kaznu za krivična dela počinjena u toj zemlji.

Odbana je insistirala na tome da se Adrovac sasluša, jer ga smatra ključnim svedokom, dok se tužilaštvo protivilo zbog njegove "sumnjive procesne uloge", kao i jer je blizak prijatelj prvooptuženog i privilegovani svedok - suprug drugooptužene.

Adrovac je u zatvoru u Cirihu gde, prema pisanju medija, služi kaznu od 14 godina zatvora jer je od 2008. do 2016. godine učestvovao u više pljački zlatara u državama Zapadne Evrope.

Sudija Marina Anđelković rekla je tim povodom da smatra da nema svrhe da ponovo traži saslušanje Adrovca jer shvata da Švajcarci prema tome imaju otpor.

Nastavak suđenja je zakazala za 27. jun, kada će, pored ostalog, odlučiti o predlogu odbrane da se uradi rekonstrukcija događaja kada je pokušano ubistvo biznismena ispred njegove kuće.

Aleksandar Zdravković je optužen kao neposredni izvršilac pokušaja ubistva Beka, a Maja Adrovac se tereti za pomaganje izvršiocima tog krivičnog dela. Maja Adrovac je posle prvog suđenja u ovom postupku bila oslobođena optužbi zbog nedostatka dokaza, a sada joj je u toku ponovljeno suđenje u postupku u kom je pored nje optužen i Zdravković.

Oboje su pred sudom negirali krivicu i učešće u ovom krivičnom delu.

Zdravković je optužen za krivično delo teško ubistvo u pokušaju i u pritvoru je od hapšenja u julu 2016. godine, dok se Maja Adrovac brani sa slobode. Postupak protiv Zdravkovića i Maje Adrovac ranije spojen u jedinstveni postupak po nalogu Apelacionog suda u Beogradu koji je prethodno ukinuo oslobadjajuću presudu Maji Adrovac.

Zdravkoviću se optužnicom na teret stavlja teško ubistvo u pokušaju. On je uhapšen u julu 2016. godine nakon što je ranjen u jednoj gradskoj pucnjavi i od tada je u pritvoru Okružnog zatvora.

Prilikom hospitalizacije proveren je njegov DNK na osnovu kojeg je povezan sa pokušajem ubistva biznismena. Tereti se da je sa više nepoznatih osoba pokušao da ubije Beka, kao i da je doveo u pitanje život njegovog vozača Dragana Dragaša, i to tako što je pucao u njih kada je vozač usporio kretanje vozila kako bi daljinskim upravljačem otvorio kapiju kuće na Senjaku u kojoj Beko živi sa porodicom.

Zdravković je i ranije sumnjičen za teška krivična dela kao pripadnik Zemunskog kriminalnog klana, ali je optužbi oslobođen.

Beko je tokom svedočenja rekao da bi Zdravković mogao da bude napadač koji je pucao na njega, ali to nije mogao da tvrdi sa sigurnošću.

Kod Maje Adrovac, koja je bila uhapšena u julu 2015, nađeni su meci i DNK koji su je povezali sa napadom na biznismena, ali to Višem sudu tokom prvog postupka nije bio dovoljan dokaz da je osudi za umešanost u pokušaj ubistva, pa joj je izrekao oslobađajuću presudu u junu 2016.

Tu odluku je, međutim, Apelacioni sud ukinuo po žalbi tužioca i naložio da joj se ponovo sudi u istom postupku sa Zdravkovićem.

strana 1 od 95 idi na stranu