Šta to i zašto Mađari rade na granici sa Srbijom?

Beograd -- Tokom uskršnjih i prvomajskih praznika zabeležene velike gužve na graničnim prelazima ka Hrvatskoj i Mađarskoj. Međutim, gužve su se nastavile i posle praznika.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Tanjug, Jaroslav Pap, arhiva
Tanjug, Jaroslav Pap, arhiva

Posle pet sati provedenih u koloni, Sputnjiku se javila Marija Dragić, koja kaže da se mađarski carinici nisu potrudili da vozače upućuju i na ulaz za vozila sa oznakama Evropske unije, koji je u vreme velikih gužvi otvoren za sva vozila.

"Vraćali smo se 5. maja, u nedelju, ista priča na izlasku iz Mađarske. Dva i po sata u kolima, opet nepregledne kolone, a otvorena su samo tri prolaza. Na pitanje zašto je tako dobila sam odgovor: 'No kolega'. Da smo čekali na neki dan tokom sedmice, možda bih i razumela, ali nedelja, zna se da se putuje, da će biti pojačane gužve, da ljudi odlaze i vraćaju se. 'No kolega' nije odgovor", kaže Dragićeva.

Stravične gužve na graničnim prelazima sa mađarske strane lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor nazvao je skandalom za koji nema objašnjenja.

On za Sputnjik kaže da situaciju čini čudnom činjenica da, ničim neizazvano, pregled automobila i kontrola pojedinih putnika traje predugo. Nije reč samo o Mađarima koji češće putuju u maticu, svi imaju problem, ističe Pastor.

"Bez obzira na to koji je povod odlaska i dolaska, kontrole se moraju obaviti. Ja ne apelujem na to da se ne radi kontrola, mora da se radi, ali ona, takođe, mora da bude mnogo, mnogo brža. Što se tiče naših vlasti, oni bi trebalo na tom pitanju da insistiraju, ali problem nije na našoj strani, ni na izlasku, ni tokom ulaska u zemlju. Problem je na mađarskoj strani, i što se tiče izlaska i što se tiče ulaska", kaže on.

Pastor ne isključuje mogućnost da je Mađarska uvela dodatne kontrole zbog migrantske krize, ali ističe da objašnjenje da je "pao sistem" nije prihvatljivo, kao i da ne razume činjenicu da vozači sve češće na granici moraju da urade alko-test.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu