Blic: U toku pisanje odluke Sabora SPC o KiM

U okviru Svetog arhijerejskog sabora SPC trenutno se radi na izradi odluke - stava o KiM, a o njoj bi trebalo da bude reči danas na popodnevnom delu zasedanja.

Izvor: Tanjug
Podeli
depositphotos/BrianAJackson
depositphotos/BrianAJackson

Kako prenosi Blic, za sada je neizvesno da li će SPC ponoviti identičan stav o statusu KiM i mišljenje o ostalim problemima - dijalogu, povratku i položaju preostalih Srba, kao i statutu Crkve, ili će doći do izmene.

Deo vladika predložio je Nacrt odluke o Kosovu i Metohiji koji sadrži stav da nema priznanja, podele i razgraničenja, već samo nastavka dijaloga kojim bi se pobiljšala prava Srba i SPC.

Druga grupa vladika je na Nacrt reagovala različitim komenatrima - da nema potrebe da se iznova ponavlja već poznati stav, nekima nije odgovaralo zašto se pominje razgraničenje, a neki smatraju da bi trebalo ublažiti stav.

List navodi da bi konačna odluka trebalo da bude razmatrana popodne ili sutra ujutru, a po završetku zasedanja Sabora, SPC će izdati saopštenje o svim odlukama Crkve koje su razmatrane, dok će stav - odluka o Kosovu biti zasebna.

strana 1 od 159 idi na stranu