"Želimo da se ovako prepozna izuzetnost i da se oda priznanje mladima"

Dobitnicima će povelje i novčane nagrade uručiti akademik Dragoš Cvetković, u petak 17. maja, u 16 časova, u Galeriji na Andrićevom vencu

Izvor: B92

Sreda, 15.05.2019.

16:40

Deppositphotos/a2bb5s

Komisije za dodelu Nagrada i Pohvala Matematičkog instituta SANU proglasile su dobitnike Konkursa za godišnju Nagradu MI SANU.

Nagrada se dodeljuje studentima redovnih, master i doktorskih studija u oblasti matematike i mehanike i u oblasti računarstva.

Nagrada i Pohvala dodeljuju se u obe oblasti u tri kategorije: za najbolju odbranjenu doktorsku disertaciju, za najbolji master ili drugi naučnoistraživački rad i za najbolji diplomski ili seminarski rad.

Svečana dodela nagrada i pohvala održaće se 17. maja, u 16 časova, u Galeriji Andrićev venac, a povelje i novčane nagrade dobitnicima će uručiti akademik Dragoš Cvetković, predsednik Naučnog veća MI SANU. To će biti treća godina uzastopce kako se dodeljuje Nagrada, ali ujedno i prilika da se obeleži 73. rođendan ove institucije.

Ovogodišnji dobitnici Nagrade iz oblasti matematike i mehanike u kategoriji najbolje odbranjene doktorske disertacije su Petar Melentijević, sa temom „Procena gradijenata funkcija i normi operatora u teoroiji harmonijskih funkcija“, i Nenad O. Vesić, sa temom „Skoro geodezijska preslikavanja generalisanih Rimanovih prostora i uopštenja“. U kategoriji najboljeg master rada titulu dobitnika poneli su Milica Milunović i Srđan Stefanović. Jedini dobitnik u kategoriji najboljeg studentskog rada iz iste oblasti je Mateja Bošković. Pohvale iz oblasti matematike i mehanike dobili su studenti master studija Ivana Vasiljević, Aleksandra Vlajković i Hranislav Stanković.

Kad je u pitanju oblast računarstva, najbolje odbranjene doktorske disertacije su „Primena fazi logike za rešavanje NP-teških problema rutiranja vozila i lokacije resursa metodama računarske inteligencije“, autorke Nine Radojičić, „Interpolativna Bulova algebra u teoriji intuicionističkih fazi skupova“, autora Pavla Miloševića, i „Semantička integracija senzorskih mreža“, autora Zorana Babovića. U kategoriji najboljeg master rada dobitnik je Miloš Stojanović. Nagradu za najbolji studentski rad iz iste oblasti dobili su Aneta Kartali i Miloš Pavlović. Dobitnici Pohvale su studenti računarstva Sara Perić i Miljan Mitrović.

„Godišnje nagrade za radove u oblastima matematike, mehanike i računarstva, za studente doktorskih, master i redovnih studija Matematički institut SANU dodeljuje kandidatima za iskazanu originalnost doprinosa, aktuelnost problema koji su proučavani, pokazanu samostalnost i kreativnost, kao i sveukupni kvalitet predstavljanja rezultata“, navodi direktor MI SANU dr Zoran Ognjanović. „Pokrenuta na inicijativu prof. dr Veljka Milutinovića, 2017. godine, Nagrada je zaživela zahvaljujući entuzijazmu saradnika Instituta koji u recenzentskim komisijama već tri godine obavljaju suštinski posao vrednovanja radova kandidata.“

Ona se sastoji od povelje i novčane nagrade, čija visina zavisi od kategorije. U kategoriji najboljeg studentskog rada novčana nagrada iznosi 30.000 dinara, u kategoriji najboljeg master rada 45.000 dinara i u kategoriji najboljeg doktorskog rada 60.000 dinara. Pohvala se sastoji iz povelje i ne uključuje novčanu nagradu.

„Želja kolektiva Matematičkog institut SANU je da se ovim putem prepozna izuzetnost, oda priznanje našim mladim koleginicama i kolegama, i da im se ukaže da, uz sve teškoće koje ih prate u radu i naučnom razvoju, mogu da računaju na podršku kako bi prebrodili kritičan period u svojim karijerama koji obeležava prelazak sa faze učenja u izazovno polje istraživanja“, navodi profesor Ognjanović.

Dodela nagrada održaće se u sklopu manifestacije „Maj, mesec matematike (M3)“, koju već osam godina zaredom organizuje MI SANU zajedno sa Centrom za promociju nauke.

Tokom celog maja, u okviru manifestacije Maj mesec matematike, publiku u Beogradu očekuju interaktivni sadržaji u centru grada, u Galeriji na Andrićevom vencu 2, kao i izložba o Milutinu Milankoviću u Galeriji nauke i tehnike SANU, uz druženje sa poznatim svetskim matematičarima i najinspirativnijim nastavnicima matematike iz cele Srbije.

Ove godine, uz slogan ISTRAŽI KOORDINATE, manifestacija M3 pretvara celu Srbiju u zemlju matematike, uz brojne sadržaje koji matematiku i njen značaj za naš svakodnevni život približavaju svim generacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: