Dunja Mijatović o "Tijaninom zakonu"; Martinović: Licemerje, bezobrazluk i neznanje

Komesarka SE za ljudska prava Dunja Mijatović poziva Srbiju da osigura da nacrt zakona o doživotnoj kazni bude u skladu s Evropskom konvencijom za ljudska prava

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: depositphotos/Gajus-Images
Ilustracija: depositphotos/Gajus-Images

Pročitajte još:

Vesna Pešić pozvala da se ne usvoji "Tijanin zakon", odgovorio joj otac ubijene Tijane

U danas objavljenom pismu ministarki pravde Neli Kuburović, Mijatovićeva poziva srpske vlasti da ponovo razmotre nacrt zakona kojim se uvodi doživotna kazna, bez mogućnosti uslovnog otpusta za lica osuđena za neke od najtežih zločina, navodi se u saopštenju.

Mijatovićeva podseća da Evropska konvencija za ljudska prava, koja je obavezujuća za Srbiju kao članicu SE, ne zabranjuje uvođenje doživotne kazne za naročito teške zločine kao što je ubistvo, navodi se u saopštenju.

Ali, dodaje, da bi ona bila u skladu sa tom konvencijom, mora da postoji mogućnost njenog smanjivanja, odnosno moraju da postoje izgledi da zatvorenik bude pušten na slobodu i mogućnost revizije kazne.

Poziv komesarke Saveta Evrope za ljudska prava Dunje Mijatović da srpske vlasti preispitaju predlog zakona kojim se uvodi kazna doživotnog zatvora je vrhunsko licemerje, bezobrazluk i neznanje, izjavio je danas šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović.

"To što kritika dolazi iz jedne evropske institucije mene ne sprečava da kažem da je reč o vrhunskom licemerju i bezobrazluku, ali i vrhunskom neznanju. Ako želite da solite pamet nekome, morate da znate više, a Dunja Mijatović pokazuje da ne zna ni evropsku praksu ni zakonodavstvo, jer bi morala da ima u vidu da institut koji mi uvodimo već postoji u Holandiji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Sloveniji...", rekao je Martinović na konferenciji za novinare u parlamentu.

Martinović je rekao da Dunja Mijatović svesno ili nesvesno obmanjuje građane kada kaže da ne postoji mogućnost uslovnog otpusta, jer, ističe, ona postoji u zakonski propisanim slučajevima.

"Ovde se radi o tome da jedan deo predstavnika pojedinih evropskih institucija po ko zna koji put pokazuje licemerje kad je u pitanju Srbija", rekao je Martinović i upitao Dunju Mijatović da li je slično pismo poslala i vladama Nemačke ili Velike Britanije?

On je naveo da nije prvi put da se prema Srbiji i njenim građanima uvode dvostruki standardi, te istakao da je to neviđeno licemerstvo i nepošten i nekorektan odnos prema državi koja, kaže, ispunjava sve međunarodne obaveze i čvrsto je na evropskom putu, iako za to nekada nema ohrabrujućih poteza ni iz Brisela ni iz Strazbura.

"Ali opstaće država Srbija, ma šta o tome mislila Dunja Mijatović", rekao je Martinović.

On je dodao da mnogi evropski zvaničnici nisu ni reč rekli kada je Priština uvela takse na robu iz Srbije, na to što privremene institucije u Prištini vode osvedočeni ratni zločinci, kao ni na stalne provokacije u Hrvatskoj.

strana 1 od 159 idi na stranu