Od napadnutih saudijskih tankera do straha od slučajnog sukoba

Eksplozije na dva tankera koja su prevozila saudijsku naftu u SAD izazvale dodatne tenzije.

Izvor: Tanjug

Utorak, 14.05.2019.

08:42

Od napadnutih saudijskih tankera do straha od slučajnog sukoba
Foto: Tanjug/Satellite image 2019 Maxar Technologies via AP

Prema ocenama Saudijske arabije reč je o sabotaži koja se dogodila u vodama Ujedinjenih Arapskih Emirata, u blizini luke Fudžaira.

Incident se dogodio u Omanskom zalivu, koji predstavlja glavni trgovački put kojim se odvija petina svetske trgovine naftom, ističu Novosti.

U napadu na tankere doduše nije bilo žrtava, ali su napetosti podignute na znatno viši nivo jer se incident dogodio usred tenzija na relaciji Vašington - Teheran, a poklopio se i sa briselskim sastankom šefova diplomatije članica EU o Iranu. Tu se, iznenada, pojavio i američki državni sekretar Majk Pompeo, koji je u tom trenutku otkazao odlazak u Moskvu.

Takođe, "temperaturu" u tom regionu podigla je i vest da su SAD poslale američki nosač aviona i borbenu avijaciju u blizinu Irana, kao i pretnje Teherana da će "udariti SAD u glavu". SAD su prethodno upozorile Teheran da će uzvratiti na napad na američke interese u regionu, a dan pre napada na saudijske tankere izraelski mediji su govorili da bi na meti Irana mogli da se nađu upravo ciljevi Saudijske Arabije.

U Briselu se u ponedeljak povodom ovog događaja oglasio i šef britanske diplomatije Džeremi Hant. "Mi smo veoma zabrinuti zbog rizika od sukoba Amerike i Irana koji bi se desio slučajno i onda eskalirao", kazao je Hant novinarima.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi izrazio je, istovremeno, zabrinutost zbog eksplozija na tankerima i zatražio više informacija o incidentu. On je, uz to, upozorio i na "zaveru orkestriranu od zlonamernika" i "avanturizam stranaca" radi potkopavanja regionalne stabilnosti i bezbednosti.

Prošle nedelje evropske zemlje su odbacile ultimatum Teherana, koji je zapretio kršenjem međunarodnog nuklearnog pakta iz 2015. godine, ukoliko mu zapadnoevropske zemlje ne izađu u susret u vezi sa bankarskim i naftnim zahtevima.

Ta objava Irana bila je, inače, odgovor na američke sankcije nametnute pošto se predsednik SAD Donald Tramp pre godinu dana povukao iz sporazuma sa Teheranom.
Foto: Tanjug/United Arab Emirates National Media Council via AP
Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini rekla je u ponedeljak da će države članice EU koje podržavaju nuklearni sporazum s Iranom nastaviti i dalje to da čine, ali da su sada usredsređeni na način kako nastaviti na najbolji način sa njegovom primenom.

"Mi se u Evropi slažemo da je ovaj sporazum neophodan za našu bezbednost. Niko ne želi da Iran dođe u posed atomske bombe", poručio je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

Američki državni sekretar Majk Pompeo u ponedeljak je sa evropskim zvaničnicima razgovarao o Iranu pre nego što je nastavio put ka Rusiji, prvi otkako je na čelu Stejt departmenta.

On je EU i NATO zvaničnicima, navodno, preneo "rastuće pretnje" zbog Irana. "Sekretar je želeo da podeli neke detalje koje ne iznosimo javno. Smatramo da Iran treba da pokuša da razgovara umesto što preti. Oni su loše odlučili fokusirajući se na pretnje", rekao je specijalni američki izaslanik za Iran Brajan Huk.

Pompeo bi trebalo da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejem Lavrovom, koji je izjavio da od američkog kolege očekuje da čuje kako SAD nameravaju da izađu iz krize u vezi sa nuklearnim sporazumom sa Iranom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: