Nove slike regiona: Nagli porast Save, poplavljene kuće, broji se šteta FOTO/VIDEO

Vodostaj reke Save kod Gradiške je u naglom porastu, ali grad i obližnja naselja nisu ugroženi, tvrde u Gradskoj upravi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR
Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Zoran Adžić, načelnik Gradiške, rekao je da se na području Turjaka i Grbavaca, u Potkozarju, izlila rečica Lubina, ali nije ugrožen put u ovim mestima niti su poplavljeni stambeni objekti.

U Liliću i Kukuljama, levčanskim selima srbačke opštine, poplavljeno je dvadesetak kuća, a voda je potopila veće površine zasejanih njiva.

Nivo Vrbasa je u naglom porastu, a opštinska Civilna zaštita uz pomoć meštana bori se da spreči veće štete i zaštiti naselja u blizini vrbaskog korita, prenela je Radio-televizija Republike Srpske.

Sve nadležne službe Grada Zagreba imale su pune ruke posla i protekle noći zbog problema prouzrokovanih olujnim vetrom, koji je tek jutros nešto oslabio, tako da će Zagrepčani tek danas moći da sagledaju i saniraju izazvanu štetu.

Protekle noći zagrebački vatrogasci su imali preko 460 intervencija.

Vetar je oslabio i u BiH, ali kiše ne prestaju u celom regionu, a neka mesta su već poplavljena. Na nekim rekama u Hrvatskoj i BiH vrh vodenog talasa se tek očekuje tokom dana.

Predstavnici lokalnih vlasti i meteorolozi tvrde da nema mesta panici, ali da je situacija veoma ozbiljna i da se teba pripremiti za vrlo visoke vodostaje. U Hrvatskoj je najkritičnije u Kostajnici, koja je i prošle godine bila poplavljena. Opasnost preti i od odrona.

Meštani pokušavaju da se odbrane postavljanjem boks barijera koje su postavili u dužini od jednog kilometra u nižim delovima grada, tik uz reku Unu, a koje su do sada redovno poplavljane.

"Prognoze nisu dobre, naredna dva dana očekujemo još 50 do 100 mm kiše u kontinentalnim delovima Hrvatske plus puno kiše u Bosni i Hercegovini što će dalje uticati na rast vodostaja Une", rekao je nakon sednice županijskog štaba sinoć generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Voda iz gradskog vodovoda nije za upotrebu. Vanredna situacija proglašena je i zbog vodostaja na reci Sunji, koja je izašla iz korita i poplavila poljoprivredne površine dok su zaobalne vode poplavile neka dvorišta i objekte. Kritično je i s rekom Koranom.

Očekuje se i uvođenje odbrane od poplava i u Jasenovcu, a kako se prognozira, visoki vodostaji mogli bi potrajati idućih 4 do 5 dana.

Takođe, zbog izlivanja reka i poplavljenih područja na mnogim putnim pravcima u Hrvatskoj je saobraćaj u prekidu

Obilna kiša u BiH prouzrokovala je poplave na severu i u centralnim delovima zemlje, pojedina naselja na severu zemlje su odsečena, a građani prijavljuju probleme u snabedavanju vodom i strujom, javljaju agencije i lokalni mediji.

Reke koje su se izlile na severu BiH prouzrokovale su prekid saobraćaja na pojedinim deonicama, a najkritičnije je na području Teslića, Žepča i Zavidovića, javljaju lokalni mediji.

Na području opštine Teslić proglašena je vanredna situacija, jer su se izlile sve reke na tom području. Prekinuta je i sva saobraćajna komunikacija zbog vode, ali i odrona, tako da nije moguće putovati ni prema Doboju, ni prema Banjaluci.

Na području opštine Istočni Drvar jutros je napadao sneg, a visina snežnog pokrivača je nekoliko centimetara.

Zvaničnici opštine saopštili su da je put koji spaja Istočni Drvar i Drvar na pojedinim delovima oštećen, prenose Nezavisne.

Kako navode iz opštine, put na deonici od Presadlina do Istočnog Drvara su uništile bujice, pa su neophodne popravke kako ne bi bio ugrožen saobraćaj.

U Banjaluci je od sinoć proglašena vanredna situacija, a pripadnici Civilne zaštite su u stanju pripravnosti, raspoređeni na kritična mesta na području grada zbog eventualnih poplava.

Sirene za uzbunu oglasile su se u ponedeljak naveče u Čelincu, nedaleko od Banjaluke, a nabujala reka Vrbanja odnela je deo privremenog pešačkog mosta, javlja Alternativna televizija.

Iz Federalne uprave Civilne zaštite upozoravaju na dodatni porast vodostaja Une i Sane u toku noći i u utorak, pa su na područje Sanskog Mosta uputili svoje timove.

Strah od velikih poplava poput onih iz 2014. u Sanskom Mostu raste iz sata u sat.

Hidrološka situacija u Republici Srpskoj je jutros nešto bolja u odnosu na jučerašnji dan, potvrdili su iz entitetske Civilne zaštite. Vodostaj Bosne na području Kaknja jutros iznosi 211 cm u odnosu na jučerašnjih 132 cm.

Ranija iskustva pokazuju da reka Bosna počinje da prouzrokuje probleme kada dostigne vodostaj od 370 cm. Nivo reke Bosne u Zenici iznosi 290 cm, u Tešnju, Doboju i Jugu je proglašena vanredna situacija zbog izlivanja reke Usore, izjavio je direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK-a Džavid Aličić.

Obilne kišne padavine u protekla dva dana na području Grada Bihaća rezultirale su izlivanjem kanala i potoka u naseljima Kamenica, Veliki i Mali Lug, Pokoj, Ozimice i, Založje, ...

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković upozorio je da je stanje u toj lokalnoj zajednici teško i neizvesno, jer se izlila reka Sana. Vodostaj te reke dostigao je nivo od 460 centimetara. Vanredna situacija je proglašena i u Banjaluci i Sanskom Mostu, gde je voda probila nasipe, a gradonačelnik Banjaluke proglasio je vanrednu situaciju u šest naselja uz vodotok Vrbanje i nizvodno od ušća ove reke u Vrbas

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 133 idi na stranu