Haos s vremenom se nastavlja: Zagreb "razlupan", poplave svuda, ljudi potpuno odsečeni VIDEO

Olujni udari vetra i poplave izazvane obilnim padavinama stvaraju probleme širom Hrvatske. Slično i u BiH. Neka sela potpuno pod vodom.

Izvor: B92

Utorak, 14.05.2019.

07:38

Haos s vremenom se nastavlja: Zagreb
Foto: Tanjug/HINA/ DAMIR SENICAR/ bg

Jak vetar koji duva od nedelje uveče napravio je pravi haos u Zagrebu, jer su počupana brojna stabla, polomljene grane, polupani automobili, razbacani štandovi, počupani krovovi. Gradske službe su imale preko 700 intervencija, a pet osoba je povređeno.

Iako je izgledalo da gore ne može biti, iz tamošnjeg meteorološkog zavoda su saopštili da se "pik" olujnih udara vetra očekuje tek danas. Kako prenosi Index.hr, u Zagrebu je bilo velikih problema i sa gradskim prevozom, a bilo je i razlupanih semafora.

Sve zagrebačke službe su na nogama, gradski zvaničnici upozorili su građane da ne izlaze iz svojih domova ukoliko ne moraju.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenja i danas, za gotovo celu zemlju zbog jakog vetra i ekstremnih količina kiše.
Foto: Tanjug/ AP Photo/Darko Bandic
Istovremeno, ostatak Hrvatske bori se sa vodostajima reka, a posebno je kritično na slivu Save, Une i Kupe. U Hrvatskoj Kostajnici, na reci Uni, na snazi su vanredne mere odbrane od poplava.

Slična situacija je i na reci Korani kod Karlovca. Takođe, zbog izlivanja reka zatvoreni su za saobraćaj brojni državni, kao i lokalni putevi.

Kritično i u BiH

Obilna kiša u Bosni i Hercegovini takođe je prouzrokovala poplave. Najgore je na severu BiH, kao i u centralnim delovima te zemlje. Pojedina naselja na severu BiH potpuno su odsečena od ostatka zemlje, jer su sve saobraćajnice poplavljene i potpuno neprohodne.

Građani prijavljuju i probleme s vodosnabdevanjem, ali i strujom. Kako prenosi Indeks, najkritičnije je na području Teslića, Žepča i Zavidovića. Na području Novog Grada u Republici Srpskoj izlile su se Una, Sana, Japra i Vojskova i poplavile nekoliko domaćinstava.

Načelnik opštine Teslić Milan Milićević rekao je da je prekinuta putna komunikacija prema Doboju i određenom broju naselja u Tesliću.

Saobraćaj na magistralnom putu Banjaluka-Doboj, u mestu Vrela, potpuno je obustavljen zbog izlivanja reke Usore na kolovoz, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Saobraćaj je potpuno obustavljen i na deonici regionalnog puta Tedin Han-Teslić, u mestu Kamenica, zbog odrona. Vodostaj Bosne je sinoć za dva sata narastao za 126 centimetara. Banjalučki Gradski štab za vanredne situacije doneo je sinoć odluku o dizanju u stanje pripravnosti pripadnika Civilne zaštite i njihovom raspoređivanju na kritične tačke na području grada zbog eventualnih poplava.

Trenutno, najugroženije tačke su na području Derviša i Lazareva, javlja Fena.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da se prati situacija na svim kritičnim tačkama. On je dodao da je Vrbas još pod kontrolom, ali da će ta reka tokom noći još blago rasti i da zato gradjane treba upozoriti da prate situaciju. "To još nije ni blizu situacije iz 2014. godine, ali može se očekivati da Vrbas još raste", rekao je Radojičić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: